Svet
06.11.2022. 17:05
Beta/AP

Hitno!

Japanski premijer najavio jačanje vojske

japan
Izvor: Shutterstock

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je tokom međunarodne revizije vojne flote da njegova država mora da hitno ojača vojne kapacitete jer je sve više bezbednosnih rizika, medju kojima su nuklearne pretnje iz Severne Koreje i ruski rat protiv Ukrajine.

U pomorskoj smotri je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 država, među kojima su SAD, Australija, Kanada, Indija, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione.

Južna Koreja se pridružila prvi put posle sedam godina što označava poboljšnje veza izmedju Tokija i Seula koje su zategnute zbog ratnih zločina Japana.

"Bezbednosno okruženje u istočnom i južnom Kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve zaoštrenije", rekao je Kišida, ukazujući na brojna lansiranja projektila iz Severne Koreje i rastuću zabrinutost zbog uticaja ruske invazije na Ukrajinu.

Kišida je rekao da je izbegavanje sporova i traženje dijaloga važno ali i da je neophodna spremnost da se odgovori na provokacije i pretnje miru i stabilnosti.

On je ponovio obećanje da će se značajno ojačati vojna sposobnost Japana u roku od pet godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gnev Japanaca zbog sahrane ubijenog premijera (FOTO)
1

Šinzo Abe

27.09.2022. 10:07

Gnev Japanaca zbog sahrane ubijenog premijera (FOTO)

Državna sahrana bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ubijenog u atentatu počela je u Tokiju dolaskom udovice sa urnom svog supruga na mesto ceremonije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve