Svet
26.06.2023. 18:35
R. E.

Jevgenij Prigožin

Osnivač Vagnera objavio poruku: "Nismo hteli da menjamo rusku vlast"

1
Izvor: Beta / Prigozhin Press Service

Osnivač ruske plaćeničke formacije Vagner Jevgenij Prigožin oglasio se prvom porukom na internetu otkako je prihvatio da zaustavi marš svojih najamnika na Moskvu.

Jevgenij Prigožin, u jednaestominutnom audio-snimku, koji je objavljen na zvaničnom Telegram kanalu njegove kompanije Konkord rekao je da Vagnerova pobuna nije bila usmerena protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, već da ukaže na bezbednosne probleme na teriotoriji cele zemlje.

"Nije nam bio cilj da zbacimo rusko rukovodstvo", istakao je Prigožin, dodajući da je glavna namera marša bila da se izbegne uništenje Vagnera, kao i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su, naveo je, "svojim neprofesionalnim postupcima napravili ogroman broj grešaka".

"Društvo je to zahtevalo", naglasio je Prigožin, koji nije u poruci otkrio gde se trenutno nalazi.

Prema njegovim rečima, borci Vagnera su se zaustavili kada je postalo jasno da će mnogo ruske krvi biti proliveno, opisujući da je konvoj vojnih vozila u tom trenutku napredovao na putu ka Moskvi, preneo je RTS.

"Na našu odluku da se povučemo uticala su dva faktora – nismo želeli prolivanje ruske krvi i marširali smo da bismo izrazili naše nezadovoljstvo", naveo je Prigožin, ističući da će Vagner 1. jula prestati da postoji.

Šef Vagnera, međutim, priznao je da su borci te formacije ubili ruske pilote tokom pobune, rekavši da im je "žao što su morali da napadnu avione, koji su bombama i raketama gađali njegove snage".

Prigožin, takođe, tvrdi da je upad boraca Vagner u Rusiju bio "majstorski čas" o tome kako je Moskva trebalo da napadne 24. februara prošle godine Ukrajinu i zauzme Kijev, što se nije desilo.

Govoreći o uslovima sporazuma koji je navodno sklopljen da bi pobuna grupe Vagner bila okončana, Prigožin objašnjava da je grupa "kategorički bila protiv odluke" da se zatvori 1. jula i da radi u sklopu Ministarstva odbrane.

Prigožin, takođe, kaže da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko imao ulogu u sporazumu, ističući da je Lukašenko "pružio ruku i ponudio da pronađe načine da Vagner nastavi svoj rad legalno", ne iznoseći detalje dogovora. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve