Svet
02.09.2022. 13:26
Beta

Arnon Sofer

Jevreji u Izraelu: "Manjina koja vlada većinom"

jevreji, jevreji u Izraelu
Izvor: Shutterstock

Jevreji sada čine manje od 47 odsto ukupnog broja stanovnika zapadno od reke Jordan do Sredozemnog mora, upozorio je izraelski demograf Arnon Sofer, tvrdeći da veći deo izraelske populacije nije svestan demokratske opasnosti u koju zemlja ulazi, s obzirom da "postaje manjina koja vlada većinom".

Sofer koji predaje geografiju na Univerzitetu Haifa izjavio je za izraelski vojni radio da je uz jevrejsko i arapsko stanovništvo, uzeo u obzir koliko stotina hiljada nejevreja živi u Izraelu, a nisu građani te zemlje.

U Zemlji Izrael, kako ju je nazvao, misleći na Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze, živi 7,45 miliona Jevreja i drugih, uz 7,53 miliona izraelskih Arapa i Palestinaca.

Kada se uzmu i obzir oni koji nisu državljani Izraela, Jevreja ima između 46 i 47 odsto.

Po podacima Centralnog biroa za statistiku Izraela na kraju prošle godine u Izraelu je živelo 9.449.000 ljudi , uključujući Izraelce u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od toga su 6.892.000 (74 odsto) Jevreji i 1,99 miliona (21 odsto izraelski Arapi), a 472.000 (pet odsto) nisu ni jedni ni drugi.

Palestinski biro za statistiku navodi da na okupiranoj Zapadnoj obali živi nešto više od tri miliona Palestinaca, a u pojasu Gaze koja je pod blokadom Izraela, oko dva miliona.

Sofer je objasnio da, iako je natalitet veći u jevrejskoj populaciji poslednjih godina, veći je i mortalitet, što znači da arapska populacija, koja je mnogo mlađa u odnosu na jevrejsku, raste brže.

Izraelski profesor je takođe rekao da je Izrael najgušće naseljana zemlja u zapadnom svetu i naveo predviđanja Centralnog biroa za statistiku da će u njoj do 2065. godine živeti 35 miliona stanovnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raste antisemitizam protiv sportista Jevreja
Fudbal

Nemačka

24.03.2022. 00:20

Raste antisemitizam protiv sportista Jevreja

Gimnastičarsko-sportsko društvo Jevreja u Nemačkoj Makabi je pozvalo "pristojne" građane da se usprotive jačajućem antisemitizmu u zemlji. Apel dolazi uoči subotnje fudbalske utakmice Nemačka-Izrael. Utakmica je prijateljska, deo priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve