Svet
13.02.2024. 09:40
Beta-AFP

Susret sa Bajdenom u SAD

Jordanski kralj glasno poručio: "Ne možemo stajati po strani"

1
Izvor: Beta / AP / Andrew Harnik

Kralj Jordana Abdulah Drugi apelovao je u Vašingtonu na potpun prekid vatre kako bi se okončano rat u Gazi posle razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji teži kraćoj šestonedeljnoj pauzi kako bi Izrael imao vremena da porazi Hamas.

Govoreći u Beloj kući dvojica lidera su izjasnila protiv izraelske kopnene ofanzive na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, gde se od sukoba sklonilo više od milion Palestinaca.

"Ne možemo dozvoliti izraelski napad na Rafu. Sigurno je da će proizvesti još jednu humanitarnu katastrofu", rekao je jordanski monarh.

"Ne možemo stajati po strani i dozvoliti da se to nastavi. Potreban nam je trajni prekid vatre, rat se mora okončati", dodao je kralj Adulah koji je više puta zagovarao potpuno primirje kako bi se okončao sukob koji je počeo napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

SAD su zabrinute zbog nekih bliskoistočnih saveznika jer su stalno odbijali poziv na potpun prekid vatre. Vašington je saopštio da podržava nastojanja Izraela da porazi Hamas, te pozivao na kraće pauze sa dogovorima o oslobađanju talaca.

Bajden je rekao da Sjedinjene Američke Države rade na dogovoru o taocima između Izraela i Hamasa koji će doneti zatišje od najmanje šest nedelja i dodao da ključni elementi postoje, ali su ostale praznine.

1
Izvor: Beta / AP / Evan Vucci

On je takođe rekao da civili koji su se sklonili u Rafi na egipatskoj granici "moraju biti zaštićeni" dok Izrael razmatra kopneni upad. Sada kada teži da bude ponovo izabran predsednika Bajden je zauzeo oštriji stav o civilnim žrtvama i rekao prošle nedelje da je izraelska ofanziva "preterana".

Bajden i Abdulah su se prvi put sastali od napada 7. oktobra i američki predsednik je označio lidera savezničke zemlje kao ključnog igrača na turbulentnom Bliskom istoku.

Dvojica lidera su takođe razgovarala o nastojanjima da se sukob ne proširi u region.

Jordanski monarh će takođe posetiti Kanadu, Francusku i Nemačku u vreme međunarodnih nastojanja da se postigne dogovor o pauzi u sukobu u Gazi i oslobode taoci koje tamo drži Hamas.

Bajden je aludirao na činjenicu da je ubijeno "više od 27.000 Palestinaca" očito prihvatajući sada palestinske podatke koje je dovodio u pitanje u oktobru, a sada je rekao i da je "suviše mnogo dece" među žrtvama.

Rat u Gazi izabio je posle oktobarskog napada bez presedana palestinskih ekstremista u kojima je ubijeno oko 1.160 ljudi, uglavnom civila, po podacima Frans presa.

Izrael je odgovorio bombardovanjem i kopnenom ofanzivom na palestinsku teritoriju u kojima je po najnovijim podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja ubijeno najmanje 28.340 ljudi, najviše žena i dece.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve