Svet
12.10.2023. 10:23
Beta-AP

Neverovatno

Kad je sudiji dosadno na suđenju pa pošalje 500 SMS poruka

1
Izvor: Beta / The Oklahoman

Glavni sudija Vrhovnog suda američke savezne države Oklahome preporučio je smenjivanje sudije nižeg suda koja je uhvaćena kamerom kako skroluje po društvenim mrežama i šalje SMS-poruke tokom suđenja za ubistvo.

Istraga koju je sproveo Savet Vrhovnog suda Oklahome za pritužbe otkrio je da je okružni sudija Trejsi Soderstrom tokom ročišta iz svoje sudnice razmenila više od 500 poruka s jednim sudskim čuvarom.

Poruke registrovane u sudskim spisima pokazuju da se ona rugala tužiocima, smejala se komentaru čuvara o genitalijama tužioca, hvalila branioca, a ključnog svedoka optužbe nazivala lažovom, navodi se u preporuci za smenjivanje koju je podneo glavni sudija Vrhovnog suda Oklahome Džon Kejn Četvrti.

Soderstrom je izabrana za sudiju u novembru 2022. godine, a zakletvu je položila 9. januara ove godine. Posle suspenzije, prima platu do ishoda saslušanja pred nadležnim odborom koji će odlučiti da li će ostati na dužnosti.

"Obrazac ponašanja kod ispitane pokazuje grubo zanemarivanje dužnosti, grubu pristrasnost i ugnjetačko ponašanje", napisao je Kejn. "Ponašanje pokazuje i da ispitanoj manjka temperamenta da bude sudija".

Među porukama su iskaz sutkinje da se tužilac "znoji kroz sako" tokom ispitivanja potencijalnih porotnika, pitanje "Zašto ima ruke k'o bebica?", opis branioca kao "odličnog" i pitanje "Mogu li da aplaudiram?" tokom uvodne reči branioca.

Soderstrom je poslala "smajlija" sudskom čuvaru kad je on "grubo i ponižavajuće pomenuo genitalije tužioca", napisao je Kejn, glavni sudija Vrhovnog suda Oklahome.

Sudija je SMS-porukom takođe pitala da li jedan porotnik nosi periku, da li svedok ima zube, a za policajca koji je svedočio je napisala: "Lepotan. Mogla bih da ga gledam ceo dan".

Sve to se događalo na suđenju na kojem je Kristijan Tajler Marcal je osuđen za ubistvo Brekstona Dankera, sina svoje devojke, i osuđen je na zatvorsku kaznu.

Kada ju je odbor ispitivao zbog poruka, Soderstrom je rekla da je njeno slanje SMS-a "verovatno moglo da sačeka" i da je pomislila: "O, baš je ovo smešno. 'Ajmo dalje".

Bezbednosni video koji su objavile novine "Oklahoman" prikazuje Soderstrom kako minutima šalje poruke tokom izbora porote, davanja uvodnih izjava i svedočenja na ročištu.

Sudija Kejn takođe navodi da je Soderstrom ranije kritikovala druge advokate i tužioce i grdila jednog člana osoblja suda.

Kejn je napisao da bi Soderstroma trebalo da bude uklonjen iz razloga koji uključuju grubo zanemarivanje dužnosti, grubu pristrasnost na funkciji i ugnjetavanje na funkciji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sudija udario fudbalera laktom u vrat (VIDEO)
1

Pojavio se snimak

09.04.2023. 21:38

Sudija udario fudbalera laktom u vrat (VIDEO)

U direktnom prenosu se nije videlo ali se sada pojavio snimak koji prikazuje kako je u derbiju Liverpula i Arsenala u nedelju uveče, pomoćni sudija Kostantin Hacidakis udario laktom u vrat Endrjua Robertsona.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve