Svet
16.06.2021. 15:34
R.E.

Sastanak Putina i Bajdena

Kako je počelo: Lideri se šale, a novinari SAD i Rusije - gurkaju (VIDEO)

rukovanje, 16. 6. 2021.
Izvor: KEYSTONE/REUTERS POOL / DENIS BALIBOUSE / POOL

U Ženevi je počeo istorijski sastanak predsednika SAD Džozefa Bajdena i Rusije Vladimira Putina. Dvojica lidera su razmenili nekoliko šala, novinari su napravili haos...

Pre početka samita predsednici i domaćin - predsednik Švajcarske Gaj Parmelin, zajednički su se fotografisali ispred vile La Granž, u kojoj se samit održava.

Putin je zahvalio Bajdenu na inicijativi za sastanak i izrazio nadu da će susret biti produktivan, dok je Bajden istakao da je sastanak "oči u oči" koristan.

Parmelin je poželeo Bajdenu i Putinu uspešan dijalog i dodao da je za Švajcarsku velika čast što imaju priliku da ugoste dvojicu predsednika. On je obojici poželeo uspeh, na engleskom i ruskom jeziku, i još jednom im poželeo dobrodošlicu u "grad mira" Ženevu.

Iz Kremlja u utorak saopšteno da će se razgovori odvijati u uskom i proširenom formatu, sa pauzom za čaj i kafu. Razgovorima u uskom formatu prisustvovaće i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Entoni Blinken i prevodioci. 

Pogledajte kako je izgeldao dolazak lidera u vilu: 

Pored Lavrova, u ruskoj delegaciji su pomoćnik predsednika Jurij Ušakov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Putin, Bajden, 16. 6. 2021.
Izvor: KEYSTONE/REUTERS POOL / DENIS BALIBOUSE / POOL

Putin razmenio šalu sa Bajdeno, a među novinarima - napeto

U trenutku kada su službenici zaduženi za bezbednost zatražili od novinara i snimatelja da napuste prostoriju, Putin je sa osmehom rekao nešto američkom kolegi i obojica su se nasmejali.

Sastanak je zatim počeo u biblioteci vile, ali su novinari pre toga "napravili haos".

Naime, dok su dvojica lidera pokušavala da daju uvodnu, reporteri su blokirali kamere, a čuo se i žamor ostalih prisutnih. Kao rezultat toga, situacija je postala neverovatno napeta između dve novinarske ekipe iz SAD i Rusije, prema rečima dopisnice CNN-a Kejtlan Kolins.

Ona je rekla da je došlo do nekih izmena i da svi članovi američkih novinarskih ekipa nisu uspeli da uđu u sobu, u kojoj se održava razgovor dvojice lidera u užem formatu.

"Rečeno nam je da je počelo i pre nego što su zapravo ušli u zgradu. Napolju je bilo guranja i vike, jer su svi ovi izveštači pokušavali da uđu unutra i vide kako dvojica lidera zajedno sede, iako naravno nisu svi novinari mogli da budu tamo", rekla je Kolins.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tramp Bajdenu pred sastanak sa Putinom: Samo nemoj da zaspiš!
Donald Tramp

"Pospani Džo"

11.06.2021. 23:05

Tramp Bajdenu pred sastanak sa Putinom: Samo nemoj da zaspiš!

Bivši američki predsednik Donald Tramp poželeo je svom nasledniku Džozefu Bajdenu sreću u pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je imao i posebnu poruku...
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve