Svet
28.02.2020. 16:44
Jutarnji.hr

Kako je Vajnštajnova mreža saradnika godinama ućutkivala žrtve šefa predatora?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je bivši filmski mogul Harvi Vajnštajn u ponedeljak u Njujorku proglašen krivim za seksualni napad i silovanje, The Guardian je pokušao da otkrije kako je Vajnštajn uspevao tolike godine da izbegne pravdu.

Naime, Vajnštinu je godinama pomagala mreža pomagača koju su činili ljudi na raznim pozicijama, od vozača limuzine, koji bi diskretno prevozio žene na "poslovne sastanke'' u hotelskim sobama, do međunarodno priznatih advokata koji su sastavljali ugovore o tajnosti, tzv. NDA ugovore, kojima bi se žrtve ućutkivanje devojaka.

Asistentkinje mamile žrtve

U savršeno osmišljenoj mreži pomoćnika ključne su bile Vajnštajnove asistentkinje. Na sedmonedeljnomsuđenju saslušano je nekoliko njih koje su dogovarale sastanke s potencijalnim žrtvama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Namamile bi ih tako što bi ih pozvale na audicije ili bi im ponudile neki posao u produkciji, a kada bi se sve završilo, rešile bi ih se u potpunoj diskreciji.

Međutim i neke asistentkinje su bile zlostavljane. Advokat jedne od njih rekao je za The Guardian da je njegova klijentkinja istraumatizovana i da je i sama žrtva.

Ostale pomoćnice koje su svedočile na sudu porekle su ulogu koja im se pripisuje u Vajnštajnovom predatorskom delovanju. Klaudija Salinas, meksički model, porekla je na sudu iskaz jedne od žrtava, Lauren Jang, koja je rekla da je Salinas zaključala vrata kupatila u kojoj je bila s Vajnštinom u jednom hotelu na Beverli Hilsu 2013. godine. Kako kaže Jang, Vajnštin ju potom dirao i masturbirao ispred nje.

U trenutku kad su novinari The New York Times-a i New Yorkera počeli da istražuju celu priču, Vajnštin je svoju mrežu podigao na viši nivo. Kroz godine se više puta nagodio sa svojim žrtvama, isplaćujući im ogromne svote novca po cenu ćutanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sve te ugovore o tajnosti sređivali su vrhunski advokati. Jedan od njih bio je i Dejvid Bojes, gigant među liberalnim advokatima u SAD-u. Bojes je unajmljivao privatne detektive koji su pokušali da spreče NY Times da objavi priču o Vajnštinu, dok je istovremeno bio zaposlen kao pravni savetnik NY Timesa. Bojes je potpisao ugovor s Black Cube-om, privatnom obaveštajnom agencijom za koju rade mnogi bivši Mosadovi agenti. Black Cube trebalo je da dobije 300.000 dolara ako uspe da prekine istragu NY Timesa.

Još jedna važna karika u Vajnštajnovoj mreži bila je Lisa Blum, advokatica koja je profesionalno stasala zastupajući žrtve seksualnog zlostavljanja. Njen ugled doveden je u pitanje kad se otkrilo da je Vajnštin uspeo da utiče i na nju.

"Isprva se čine kao impresivne, hrabre žene, ali što više neko traži dokaze, to se više otkrivaju njihove slabosti i laži... Očito je da je treba zaustaviti u njenom smešnom, klevetničkom napadu na tebe"', napisala je Blum filmskom mogulu u mejlu, referirajući se na Rouz Mek Govan, glumicu koja je prva progovorila o seksualnom zlostavljanju Vajnština nakon čega se pokrenuo pokret #MeToo.

Povrh cele mreže Vajnštajnovih pomoćnika je neefikasno kazneno pravosuđe koje uprkos jasnim signalima godinama nije reagovalo na brojne optužbe. Tako je tužilac koji je sada procesuirao Vajntšina Sajrus Vans, okružni tužilac Njujorka koji je 2015. godine odbio da ga sudski goni za zlostavljanje Ambre Gutjerez, filipinsko-talijanskog modela, uprkos činjenici da je posedovala audiosnimke u kojima je bivši filmski gigant priznao čin.

Vajntšin i dalje tvrdi da je svih 105 žena, koje su protiv njega podigle optužnicu, pristalo na seksualni odnos s njim. Osim spomenute Rouz Mek Govan, među njima su i glumice Ešli Džad i mnoge druge javne osobe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve