Svet
13.02.2022. 21:20
Tanjug

Visok standard

Kako se živi u Dubaiju

Shutterstock
Izvor: Shutterstock

U vremenu oštre energetske krize u svetu i velikom skoku cene naftnih derivata, građani Ujedinjenih Arapskih Emiratima, jednog od najvećih svetskih proizvođača nafte i najrazvijenije zemlje Persijskog zaliva, imaju privilegiju ne da brinu o ceni goriva, koja u Dubajiu, po litru iznosi nešto više od 70 dinara.

Žitelji Dubajia imaju dosta visok životni standard tako da i ne čudi  nezainteresovanost za, male oscijalacije u ceni goriva.

U Dubajiu se automobili uglavnom voze na benzin, koji se prodaje u dve varijante specijal (95 oktana) i super (98 oktana), koji iznose oko 2,8 dirhama, dok je cena dizela po litru skoro tri dirhama.

Inače, za jedan dolar se na menjačnicama, sa uračunatom provizijom dobija oko 3,5 dirhama i oko četiri za jedan evro.

Na benzinskoj stanici se samo puni rezervoar a cene se ne gledaju. 

"Standardna je cena i za moj auto je pun rezervoar oko 80 dirhama, što mi odgovara, tako da i ne proveravam cenu", rekao je jedan čovek i dodao da, ipak, cena u poslednjem periodu ide malo na gore, kao što se blago povećavaju i ostale cene.

Drugi vozač, takođe, kaže da su promene male i da za njega to ne predstavlja nikakvu razliku, ali da primećuje da se cena, ipak, malo povećava.

Gorivo je jeftino i mogu da ga priuštim svaki dan, dodao je on.

Jedan sagovornik Tanjuga, čiji automobil koristi benzin i koji vozi svaki dan, priznaje da ni ne zna koja je tačno bila cena iako je upravo natočio gorivo.

Dubaji je postao najmoderniji grad globalni trgovinski i poslovni centar, iako na svojoj teritoriji ima desetostruko manju proizvodnju nafte od susednog Abu Dabija, dok preostalih pet emirata gotovo da nemaju naftu.

UAE proizvode u proseku tri miliona barela nafte i derivata dnevno i imaju rezerve nafte od 100 milijardi barela.

Tako se otprilike 30 odsto BDP-a zemlje direktno zasniva na proizvodnji nafte i gasa, koja doprinosi skoro 13 odsto vrednosti njenog ukupnog izvoza.

Rezerve nafte u Emiratima su, prema nekim procenama, šeste po veličini u svetu, a po rezervama prirodnog gasa UAE su na sedmom mestu.

Prosečna plata u Dubaju je, prema ranijim podacima, premašila 2. 500 evra, a njegovi žitelji kažu da sve zavisi od profesije i da je sada možda i viša, pošto tu radi veliki broj stranaca koji su veoma dobro plaćeni.

Zbog toga se u Dubajiu voze moderni i "besni" automobili i retko ko koristi javni gradski prevoz, uglavnom jeftina radna snaga  iz Indije, Filipina i iz drugih azijskih zemalja.

Taksi je prilično povoljan vid prevoza, sa startnom cenom od pet dirhama.

Na primer razdaljina u gradskom jezgru Dubajia od tridesetak kilometara košta oko 15 evra, u zavisnosti od gužve.

Cene metroa su još povoljnij, a se sa metro kartom na kojoj, na primer, ima 50 dirhama, može se obaviti 10 vožnji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ujedinjeni Arapski Emirati: Sad je mirno ali Huti ne odustaju
UAE, 18. 1. 2022.

Mogući novi napadi

18.01.2022. 11:51

Ujedinjeni Arapski Emirati: Sad je mirno ali Huti ne odustaju

Naftna kompanija ADNOC iz UAE saopštila je na svom Twitter nalogu da je aktivirala krizni modus za kontinuitet poslovanja kako bi obezbedila pouzdano, neprekidno snabdevanje svojih lokalnih i međunarodnih kupaca nakon incidenta u skladištu goriva u Musafi, u Abu Dabiju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve