Svet
31.03.2022. 18:35
R. E.

"Više se ne skriva"

Kakvu ulogu Abramovič ima u pregovorima Rusije i Ukrajine

Roman Abramovič 31.3.2022.
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održali su početkom ove nedelje u Istanbulu prve direktne razgovore za više od dve nedelje, tokom kojih je Ukrajina predstavila pisane predloge za zaustavljanje ruskog napada, a Abramovič se u utorak pojavio na pregovorima.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je naveo da Abramovič, koga su evropske nacije sankcionisale zbog ruskog napada na Ukrajinu, iskreno radi na okončanju rata.

"On je bio na vezi između Kijeva i Moskve od početka vojne operacije 24. februara", izjavio je Čavušoglu.
 

David Arahami, šef ukrajinske delegacije na pregovorima s Rusijom, smatra ulogu ruskog oligarha Romana Abramoviča u pregovorima "pozitivnom".

"Zapravo, da budem iskren, uloga koju on igra je vrlo pozitivna. Ali ne razumem zašto je počeo da igra javnu ulogu. U samom početku je bio dodatni komunikacijski kanal, neslužbeni, koji pomaže da se neke složene stvari izgovaraju normalnim ljudskim jezikom, a ne diplomatskim", rekao je ukrajinski pregovarač, a prenosi Index.hr.

"On se više ne skriva, već je još jedna osoba u pregovorima", dodao je šef ukrajinske delegacije i rekao da smatra da se "Abramovič pokušava pozicionirati kao neutralna strana u pregovaračkom procesu".

"Iako to ne doživljavamo kao neutralnu stranu. Ali, možemo reći da je, naravno, neutralnija od službene strane pregovora", rekao je Arahami.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve