Svet
01.01.2024. 09:49
Beta-AFP

Novogodišnje obraćanje

Kim Džong Un kratko i jasno: "Uništi neprijatelja"

1
Izvor: KCNA via KNS

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naložio je vojsci da "uništi neprijatelja" - SAD i Južnu Koreju - ako napadne njegovu zemlju, javila je državna agencija KCNA.

"Ako se neprijatelj opredeli za vojne provokacije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje naša vojska treba da zada smrtonosni udarac, da ga potpuno uništi mobilizacijom svih najmoćnijih sredstava bez trenutka oklevanja", rekao je Kim na sastanku sa severnokorejskim vojnim komandantima organizovanom u nedelju u Pjongjangu, prenela je KCNA.

U dugom govoru na samom kraju godine, kada se određuje strateška orijentacija zemlje, severnokorejski vođa uputio je pretnje novim nuklearnim udarima na Seul i naredio ubrzanje priprema za "rat" koji bi, po njegovim rečima, mogao da bude "pokrenut svakog trenutka" na Korejskom poluostrvu.

Kim Džong Un optužio je Vašington da Pjongjangu vojno preti i naredio da se protiv Južne Koreje  "mobilišu sva sredstva i fizičke snage, uključujući i nuklearne".

On je rekao da ne traži više pomirenje i ponovno ujedinjene sa Južnom Korejom i istakao da Seul i Vašington proizvode stalnu krizu koja se ne može kontrolisati.

SAD i Južna Koreja pojačali su vojnu saradnju u 2023, a Severna Koreja je izvela i niz proba nukleranog oružja.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je rekao da će njegova zemlja da se suprotstavi vojnim provokacijama Pjongjanga zahvaljujući i proširenom sistemu odvraćanja, usavršenom zajedno a Vašingtonom, a očekuje se da će on biti zaokružen u prvoj polovini 2024. 

Taj sistem će suštiniki odvratiti svaku nuklearnu ili raketnu pretnju iz Severne Koreje, rekao je Jun u svom novogodišnjem govoru.

Pjongjang je 2023. poslao u orbitu satelit za vojno izviđanje, upisao u Ustav status nuklearne sile i testirao najmoćniju balističku raketu iz svog arsenala. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
13°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve