Svet
06.01.2023. 21:05
Beta

Novi talas korone

Kina apeluje da se manje putuje i da se nose maske

1
Izvor: beta/CHINATOPIX

Kina posle ukidanja većine mera za obuzdavanje pandemije nastoji da spreči mogućnost izvijanja nove velike domaće epidemije kovida-19 tokom ovomesečne navale putnika na proslavu kineske - Lunarne nove godine.

Ministarstvo saobraćaja pozvalo je u petak građane da smanje putovanja i okupljanje, posebno ako su stariji, trudnice, deca i oni koji su već od nečega bolesni.

Građani su pozvani da u javnom prevozu koriste maske i da obrate posebnu pažnju na svoje zdravlje i ličnu higijenu, rekao je potpredsednik Sju Čenguang novinarima.

Sju je rekao da vlasti očekuju više od dve milijarde putovanja tokom jednonedeljnog praznika koji je u tradicionalnom kineskom kalendaru najvažniji za posete porodici i prijateljima. Očekivani broj putovanja je skoro duplo veći od prošlogodišnjeg i 70 odsto nego u isto vreme 2019, pre pandemije, rekao je Sju.

Želja za porodičnim posetama i turizmom "nagomilala se u poslednje tri godine pandemije i ne može se odjednom zadovoljiti", rekao je Sju.

"Podstičemo ljude da putovanja planiraju na osnovu situacije u kojoj se nalaze i oni i njihovirodjaci", rekao je on.
 

Kina je u decembru iznenada prekinula strogi režim zatvaranja, karantina i masovnog testiranja usled sve veće zabrinutosti zbog ekonomskih posledica i masovnih javnih protesta.

Kina je najavila da u nedelju ukida obavezan karantin za ljude koji dolaze iz inostranstva.

Izgleda da se sada epidemija najbrže proširila u gusto naseljenim gradovima, stavljajući pritisak na zdravstveni sistem. Vlasti su zabrinute zbog mogućeg širenja zaraze na manje gradove i sela koja nemaju zdravstvena sredstva kao što su delljenja za intenzivnu negu.

U svetu sve veći broj država zahteva testove na viruse za putnike iz Kine, smatrajući da su potrebni jer kineska vlada ne deli dovoljno informacija o epidemiji, posebno o potencijalnoj pojavi novih varijanti virusa.

Evropska unija je u sredu "snažno ohrabrila" svoje članice da nametnu testiranje putnika iz Kine na kovid-19, a Svetska zdravstvena organizacija izrazila zabrinutost zbog nedostatka podataka iz Kine, dok SAD zahtevaju negativan rezultat testa za putnike iz Kine.

Kina je kritikovala te zahteve i upozorila da bi mogla da uvede protivmere tim zemljama. Kineski zvaničnici su rekli da je situacija pod kontrolom i odbacuju kritike.

Kina se takođe postepeno otvara za posete stranih zvaničnika: ove nedelje je ugostila filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa - mlađeg, a državni sekretar SAD, Entoni Blinken, bi trebalo da doputuje u svoju prvu posetu Pekingu odkad je na toj funkciji, ovog meseca ili sledećeg, da bi se sastao s novim ministrom spoljnih poslova Kine, Ćinom Gangom, bivšim kineskim ambasadorom u Vašingtonu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branislav Tiodorović o novom soju korone, Kini, da li treba da budemo zabrinuti
Koronavirus

Epidemiolog

05.01.2023. 13:10

Branislav Tiodorović o novom soju korone, Kini, da li treba da budemo zabrinuti

Posle gotovo tri godine strogih mera Kina otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid. Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja. Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve