Svet
22.07.2021. 10:18
Tanjug

Šokirani planom

Kina odbila plan SZO o novoj studiji o poreklu kovida

lekari u borbi protiv koronavirusa
Izvor: EPA/ ZOLTAN BALOGH

Kina ne može prihvatiti plan Svetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze studije o poreklu Covida-19, izjavio je visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Ceng Jisin, potpredsednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je da je šokiran planom, a posebno teorijom da je virus mogao procuriti iz kineske laboratorije, prenosi agencija AP.

Odbacio je takvu teoriju kao glasinu koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i naukom.

"Nemoguće je da prihvatimo takav plan za istraživanje porekla", rekao je on na konferenciji za novinare.

Potraga za poreklom virusa je, kako ocenjuje AP, postala diplomatsko pitanje koje je pogoršalo odnose Kine sa SAD i mnogim američkim saveznicima.

lekari u borbi protiv Covid-19
Izvor: EPA/ZOLTAN BALOGH

SAD i još neke zemlje tvrde da Kina nije bila transparentna u pogledu onoga što se dogodilo u prvim danima pandemije, dok, s druge strane, Kina optužuje kritičare za politizaciju pitanja koje, kako tvrdi, treba prepustiti naučnicima.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja virusa iz jedne laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je bolest prvi put otkrivena krajem 2019. godine.

Ceng je rekao da se u laboratoriji u Vuhanu ne nalazi virus koji direktno može zaraziti ljude, i podsetio je da je tim međunarodnih stručnjaka, koje je koordinisao SZO, i koji su posetili laboratoriju ranije ove godine, zaključio da je curenje virusa iz laboratorija vrlo malo verovatno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ova vakcina je 100 odsto efikasna protiv koronavirusa
Vakcina protiv koronavirusa

U trećoj fazi ispitivanja

17.07.2021. 10:21

Ova vakcina je 100 odsto efikasna protiv koronavirusa

Vakcina protiv koronavirusa Abdala Kubanskog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB) pokazala se 100 odsto efikasnom u trećoj fazi ispitivanja, saopštio je taj centar.
Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve