Svet
12.04.2023. 17:15
Beta

Vojne vežbe

Kina preti Tajvanu...

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Vojne vežbe koje je nedavno izvela Kina, a koje simuliraju okupaciju Tajvana su "ozbiljno upozorenje" vlastima na ostrvu i onima koji ih podržavaju, saopštile su vlasti u Pekingu.

"Narodnooslobodilačka armija je nedavno organizovala i sprovela niz kontramera u Tajvanskom moreuzu i okolnim vodama, što predstavlja ozbiljno upozorenje protiv komunikacije i provokacije tajvanskih separatističkih snaga i spoljnih snaga", rekla je novinarima portparolka Kancelarije za Tajvan, Zu Fenglian.
 

Tokom vikenda Kina je izvela vojne vežbe u vazuhu i moru oko Tajvana, kao odgovor na posetu tamošnje predsednice Caj Ingven Americi.

Kina je vežbe "Ujedinjeni mač" smatrala neophodnim za "odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Tajvan od građanskog rata 1949. želi nezavisnost od Kine koja ga smatra delom svoje teritorije i osuđuje svaki vid političke komunikacije sa vladom na ostrvu. Kina tvrdi da će Tajvan sačuvati u okviru svoje teritorije "makar i silom".

Tajvanska predsednica Caj Ingven i predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti sastali su se prošle nedelje u Kaliforniji, a Kina je još pre sastanka zapretila "odlučnim protivmerama" ukoliko do njega dođe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve