Svet
18.09.2023. 09:21
Beta-AP

103 ratna aviona

Kina oborila rekord u uznemiravanju Tajvana

1
Izvor: Beta / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Jamaal Liddell

Kineska vojska poslala je 103 ratna aviona ka Tajvanu tokom 24 sata, što je ministarstvo odbrane ostrva nazvalo dnevnim rekordom u skorije vreme i oblikom uznemiravanja.

Avioni su primećeni između 6.00 sati u nedelju i 6.00 u ponedeljak, navelo je ministarstvo. Kao što obično rade, avioni su se vratili nazad pre nego što su stigli do Tajvana.

Kina koja smatra Tajvan svojom teritorijom sprovodi sve veće vojne vežbe u vazduhu i vodama oko Tajvana kako rastu tenzije između tog samoupravnog ostrva i kontinentalne Kine i sa SAD.

SAD su glavni snabdevač oružja Tajvanu i protive se svakom pokušaju promene statusa Tajvana silom.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 40 aviona prešlo simboličnu tačku na pola puta između kopnene Kine i ostrva. Ono je takođe prijavilo dolazak devet ratnih plovila u prethodna 24 časa.

1
Izvor: Beta / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Jamaal Liddell

Ministarstvo je nazvalo kinesku vojnu akciju "uznemiravanjem" koje, kako je dodato. može da eskalira u sadašnjoj napetoj atmosferi.
"Pozivamo vlasti Pekinga da snose odgovornost i odmah prestanu sa ovom vrstom razornih vojnih aktivnosti", navelo je ministarstsvo u saopštenju.

Kina je prošle nedelje poslala flotilu brodova uključujući nosač aviona Šandong u vode blizu Tajvana. Te vežbe su usledile ubrzo pošto su ratni brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, koji deli ostrvo od kopnene Kine.

Kina je takođe predstavila plan o razvoju demonstracione zone za integrisan razvoj sa Tajvanom u svojoj susednoj provinciji Fudžijan, u pokušaju da privuče Tajvan dok ga istovremeno upozorava.

Stručnjaci to vide kao njen dugogodišnji pristup štapa i šargarepe prema Tajvanu.

1
Izvor: Beta / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Jamaal Liddell

Nedavno delovanje je moguće pokušaj da utiču na tajvanske predsedničke izbore u januaru. Vladajuća Demokratska napredna stranka koja naginje ka zvaničnoj nezavisnosti ostrva nije po volji kineske vlade.

Kina više podržava opozicione kandidate koji se zalažu za to da se radi sa kopnenom Kinom.

Tajvan i Kina su se odvojile 1949. godine kada su komunisti preuzeli kontrolu nad Kinom tokom građanskog rata. Nacionalisti koji su izgubili, pobegli su na Tajvan i tamo formirali sopstvenu vladu.

Tajvan ima samoupravu iako ga diplomatski priznaje samo nekoliko stranih zemlaja. SAD između ostalih imaju zvanične diplomatske veze sa Kinom dok u Tajvanu imaju predstavništvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve