Svet
29.03.2023. 08:25
Beta

Sporan sastanak

Kina zapretila...

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Kina je zapretila "odlučnim protivmerama" ukoliko dođe do sastanka tajvanske predsednice Caj Ingven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija tokom u Los Anđelesu.

Caj bi trebalo da u Njujork stigne 30. marta, na putu do Gvatemale i Belizea, a očekuje se da će 5. aprila boraviti u Los Anđelesu u povratku na Tajvan, kada je predviđeno da se sastane sa Makartijem.

Diplomatski pritisak na Tajvan je nedavno pojačan, a Peking skoro svakodnevno šalje vojne borbene avione ka ostrvu.

Ranije ovog meseca, Honduras je uspostavio diplomatske odnose sa Kinom, pa sada Tajvan kao suverenu državu priznaje samo 13 zemalja.

Portparolka kineskog ministarstva za poslove sa Tajvanom Žu Fenglijan na konferenciji za novinare danas je osudila to što će Caj svraćati u SAD na putu ka Centralnoj Americi i zahtevala da se "nijedan američki zvaničnik ne sastane sa njom".

"Čvrsto se protivimo tome i preduzećemo odlučne kontramere", rekla je Žu.
 

SAD bi, dodala je, trebalo da se "uzdrže od organizovanja tranzitnih poseta Caj Ingven, pa čak i od kontakta, i da preduzmu konkretne akcije da ispune svoju formalnu obavezu da neće podržavati nezavisnost Tajvana".

Tranzitne posete SAD tokom širih međunarodnih putovanja tajvanske liderke bile su rutinske tokom godina.

Tokom tih nezvaničnih poseta poslednjih godina, Caj se sastajala sa članovima Kongresa i tajvanskom dijasporom.

Caj je svraćala u SAD šest puta između 2016. i 2019. pre nego što je prestala sa posetama drugim zemljama zbog pandemije korona virusa. Kina je uvek usmeno reagovala na posete.

Međutim, planirani sastanak sa Makartijem izazvao je bojazan od ozbiljnije reakcije jer su tenzije na liniji Peking-Vašington porasle.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina rasporedila 71 borbeni avion oko Tajvana
Kina i Tajvan

"Provokacije"

26.12.2022. 09:27

Kina rasporedila 71 borbeni avion oko Tajvana

Kina je rasporedila 71 borbeni avion, uključujući 60 lovaca, u vojnim manevrima oko Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve