Svet
12.12.2022. 04:15
Beta

Verovali ili ne...

Kinu potresa novi talas koronavirusa

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Talas kovida-19 se brzo širi u Kini posle nedavne odluke vlasti da odustanu od strategije "nula kovida" - upozorio je jedan epidemiolog, savetnik Vlade.

Kineske zdravstvene vlasti u sredu su objavile opšte ublažavanje sanitarnih restrikcija posle masovnog izliva gneva stanovništva širom Kine zbog gtoovo trogodišnjih drakonskih restrikcija, i u nadi da će time ponovo podstaći privredu koju restrikcije guše.

Vlasti su ukinule sistematsko PCR-testiranje velikih razmera, omogućile izolaciju kod kuće za lakše i asimptomatične oblike bolesti, i ograničenije pribegavanje zabrani kretanja - "zaključavanju".

Prodavnice i restorani u Pekingu danas su prazni dok se čeka vrhunac infekcije posle ukidanja sistematskog tetiranja, ali su dugački redovi ispred apoteka u Pekingu pošto gradjani žurno kupuju zalihe lekova protiv temperature i antigenih testova. Neki su rekli za Frans pres da su naručili lekove iz apoteka u susednim gradovima.

"Epidemija u Kini se brzo širi i u takvim okolnostima bez obzira na snagu prevencije ili kontrole biće teško potpuno prekinuti lanac prenosa virusa", rekao je novinarima Džong Nanđang, jedan od glavnih savetnika Vlade od početka pandemije.
 

On je rekao da su podsojevi omikrona vrlo zarazni: jedna osoba može da prenese zarazu na 22 osobe.

Kina nije dobro pripremljena da se bori s talasom zaraze, uz milione starih koji nisu potpuno vakcinisani i bolnicama koje nemaju kapacitete da prime veliki broj pacijenata.

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Kina ima jedan krevet u intenzivnoj nezi na 10.000 stanovnika, upozorila je u petak Džiao Jahui, direktorka odelenja za medicinske poslove u nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Ona je rekla da će zbog novg talasa zaraze 106.000 lekara i 177.700 bolničara biti poslato u jedinice za intenzivnu negu, ali nije navela kako će se organizovati drugi bolnički sektori.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina nastavlja politiku 'nula kovida'
Koronavirus

Koronavirus

05.11.2022. 20:05

Kina nastavlja politiku 'nula kovida'

Kina je objavila da će se čvrsto držati svoje politike "nula kovida" i time raspršila nadu tržišta da će Peking početi sa ublažavanjem mera.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve