Svet
01.05.2021. 20:47
Tanjug

Dobra vest

Kirgistan i Tadžikistan: Potpuni prekid vatre

Kirgistan
Izvor: AP Photo/Vladimir Voronin

Kirgistan i Tadžikistan saglasili su se u subotu o potpunom prekidu vatre.

Nakon izveštaja o novoj pucnjavi i nagomilavanju vojske zbog graničnih sukoba koji su izbili u sredu i u kojima su poginule 49 osobe, Kirgistan i Tadžikistan saglasili su se u subotu o potpunom prekidu vatre.

Šefovi organa državne bezbednosti dveju zemalja najavili su sporazum na zajedničkom brifingu, nekoliko sati nakon što je kirgistanska granična služba saopštila da su tadžikistanske trupe otvorile vatru na njihova vozila, prenosi Rojters.

Takođe, predsednici te dve centralnoazijske države razgovarali su telefonom, kako bi dogovorili dalje korake, saopšteno je iz njihovih kancelarija.

Kirgiske vlasti prijavile su 34 ubijenih, od čega 31 civilna žrtva, kao i 132 ranjene osobe. Izvori lokalnih vlasti u Tadžikistanu rekli su da je na njihovoj strani ubijeno 15 ljudi, uključujući šest graničara i jednog policajca.

"Tragedija koja se dogodila u pograničnom području nikada se više ne sme ponoviti", rekao je Saimumin Džatijev, šef Tadžikistanskog odbora za nacionalnu bezbednost, dok je stajao pored svog kirgiskog kolege Kamčibeka Tašijeva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa kolegama iz obe zemlje, pozivajući ih da se pridržavaju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kirgistan i Tadžikistan, koji su bivše sovjetske republike, domaćini su ruskih vojnih baza i Moskvu smatraju strateškim saveznikom.

Sukobi su izbili u sredu uveče duž granice između tadžikistanske provincije Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu, zbog spora oko rezervoara i pumpe na reci Isfara.

Seljaci sa suprotnih strana gađali su se kamenjem, a graničari su se pridružili puškama, minobacačima, pa čak i, prema tvrdnjama kirgiških graničara, tadžikistanskim vojnim helikopterom.

Najmanje jedna pogranična postaja Kirgistana i nekoliko kuća sa obe strane bili su zapaljeni, a Kirgistan je saopštio da je evakuisao hiljade ljudi iz tog područja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve