Svet
04.11.2022. 19:40
R.E./ dpa

Nemačka

Klimatskim aktivistima preti zatvor

klimatski aktivisti
Izvor: Shutterstock

Klimatski aktivisti u Nemačkoj možda će ubuduće u zatvor zbog uništavanja imovine i blokade puteva. "Ko gađa umetnička dela može biti sankcionisan zbog oštećenja imovine," rekao je ministar pravde Marko Bušman za Bild.

"Blokade puteva se mogu kazniti kao krivično delo prinude," dodao je ministar, "a ukoliko ometaju vozila hitne pomoći, na teret im se može staviti i nanošenje telesnih povreda iz nehata." 

Bušman je istakao da "pored novčanih kazni, zakon u određenim slučajevima predviđa i zatvorske kazne," a ti zakoni moraju da se sprovode.

Protesti klimatskih aktivista blokadama i napadima na umetnička dela ne vode nikuda, rekla je političarka Zelenih Renate Kinast, piše "dpa".

​​"Ako se više ne govori o srži problema, već samo o pitanju 'da li je ovo legitiman protest' – mislim da to nema smisla, to ne vodi nigde," rekla je Kinastova dodajući da "isto važi i za slike i muzeje." 

Klimatski aktivisti iz grupe "Poslednja generacija" nedavno su organizovali nekoliko akcija. Krajem oktobra su blokiranjem saobraćaja ugrozili spasavanje teško povređenog bicikliste.

U potsdamskom muzeju Barberini je dvoje aktivista pire krompirom gađalo sliku vrednu više od 100 miliona evra. Slika zahvaljujući zaštitnom staklu nije oštećena.

U međuvremenu, protesta je u sredu bilo ispred sedišta vladajućih partija u Berlinu. Troje ljudi se zalepilo za fasadu zgrade u kojoj su Zeleni, saopštila je policija. Fasadu i jedan auto su ofarbali narandžasto.

Pred sedištem socijaldemokrata dve žene su ispraznile aparat za gašenje požara i zamazale fasadu. Dve osobe su se zaglavile u ulaz u prostorije liberala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I "Devojka sa bisernom minđušom" na meti eko aktivista
1

"Samo zaustavite naftu"

28.10.2022. 10:46

I "Devojka sa bisernom minđušom" na meti eko aktivista

Protivnici korišćenja nafte su u protestnoj akciji u Muzeju Maurichejs u Hagu, gađali čuvenu sliku Johanesa Vermera "Devojka sa bisernom mindjušom", javila je agencija AFP.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve