Svet
15.05.2024. 18:08
R. E.

Šta kaže slovački zakon

Ko će naslediti Fica u slučaju dužeg odsustva

1
Izvor: Beta / AP / Denes Erdos

Slovački premijer Robert Fico životno je ugrožen nakon što je na njega u popodnevnim časovima izvršen atentat u centru grada Handlova, 150 kilometara severoistočno od prestonice Bratislave.

Fico je posle pucnjave prevezen helikopterom u bolnicu u Banske Bistrice na hitnu operaciju.

Slovački mediji odmah su objavili i ko bi po zakonu trebalo da zameni premijera u slučaju njegovog dužeg odsustva.

Ako Fico bude na duže bio sprečen u obavljanju svog posla, menjao bi ga neko od četiri potopredsednika slovačke vlade, prenosi slovački portal Denik N.

Prema Zakonu o nadležnostima, u tom slučaju zastupao bi ga potpredsednik Vlade, kojeg imenuje predsednik Vlade

Kako se navodi, u Vladi su trenutno četiri potpredsednika, od kojih je jedan ministar odbrane Robert Kalinjak koji je u istoj stranci Smer kao i Fico.

Potpredsednici vlade su i ministarka ekonomije Denisa Sakova, Peter Kmec, kao i ministar zaštite životne sredine Tomaš Taraba.

Robert Fico, lider slovačke levice, imenovan je krajem oktobra 2023. godine za premijera Slovačke četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao uvođenje sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsednicu Žužanu Čaputovu za "liberalni fašizam", uspeo je da ubedi građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća pretnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje je morao da se povuče 2018, i sentiment za Putinov režim.

Fico se takođe izjasnio kao protivnik političkog liberalizma, nevladinih organizacija i prava transrodnih osoba. 

Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO saveza koji predvode SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve