Svet
15.01.2024. 23:10
Beta

Očekivano?

Ministar odbrane Izraela o tome ko će vladati Gazom posle rata

1
Izvor: Beta/AP / Fatima Shbair

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je večeras da će Palestinci vladati Pojasom Gaze posle rata kada palestinska islamistička organizacija Hamas više ne bude pretila Izraelu.

"Palestinci žive u Pojasu Gaze i oni će njom vladati u budućnosti. Buduća vlada Gaze mora poteći iz Pojasa Gaze i mora biti zasnovana na snagama koje ne prete državi Izrael", rekao je Galant, preneo je Frans pres.
 

On je takođe rekao da se izraelska vojna operacija na jugu Gaze bliži kraju, a da je na severu završena, ali je napomenuo da Hamas neće pristati da oslobodi više talaca ako nema vojnog pritiska.

"Ako vatra stane sudbina talaca će biti zapečaćena za mnoge godine u zatočeništvu Hamasa. Bez vojnog pritiska niko neće razgovarati sa nama. Samo sa pozicije snage će taoci biti oslobođeni", rekao je Galant i najavio da će se stići do svih talaca i pobediti Hamas.

Ministar odbrane Izraela je to rekao u trenutku kada raste nezadovoljstvo porodica talaca koje tvrde da se politika vlade pokazala kao neefikasna. Nijedan talac nije oslobođen za više od mesec dana otkako je obnovljena kopnena ofanziva posle sedmodnevnog primirja kada ih je oslobođeno 100.

Izraelske vlasti navode da je oko 250 ljudi oteto sa juga Izraela 7.oktobra, prvog dana rata. Trenutno je u Gazi je zatočeno još oko 130 talaca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve