Svet
14.01.2023. 10:48
Beta/AFP

Novo vešanje.

Ko je čovek koji je zbog špijunaže pogubljen vešanjem u Iranu

Alireza Akbari
Izvor: KHABARONLINE / KHABARONLINE / HANDOUT

Dvojni iransko-britanski državljanin Alireza Akbari osuđen na smrt zbog špijunaže, pogubljen je vešanjem, objavljeno je danas na sajtu Mizan onlajn.

Prema navodu na tom sajtu, 61-godišnji Akbari je osuđen za korupciju i za ugrožavanje unutrašnje i spoljne bezbednosti zemlje "zbog prenošenja obaveštajnih podataka Velikoj Britaniji".

Nije navedeno kada je pogubljenje izvršeno.

Bivši zamenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019. i osudjen za špijuniranje za Veliku Britaniju. Akbari je negirao navode optužnice.

Njegova porodica bila je pozvana da ga poseti u zatvoru u sredu. Njegova supruga je posle toga rekla da je bio prebačen u samicu, prenosi BBC.

Velika Britanija pozivala je Iran da zaustavi planove o pogubljenju i da Akbarija odmah oslobodi. Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli opisao je njegovu smrtnu presudu kao "politički motivisan čin varvarskog režima koji ispoljava potpuni prezir prema ljudskom životu".

Iranske vlasti su ranije ove nedelje u jednom videu prikazale Akbarija, koji iznosi, po svoj prilici prisilno priznanje. Persijski servis BBC je u sredu objavio njegovu audio poruku. U njoj je, medjutim, rekao je mučen i da je prisiljen da  pred kamerama prizna dela koja nije počinio.

Iranska vojna obaveštajna služba navela je da je Akbari bio jedan od najvažnijih agenata britanske obaveštajne službe u toj zemlji.

SAD su se pridružile pozivima Iranu da ne pogubi Akbarija. "Optužbe protiv Akbarija i njegova smrtna presuda su politički motivisani i njegovo pogubljenje bi bilo nedopustivo", rekao je pomoćnik portparola američke diplomatije Vedant Patel.

Iranski zvanični mediji u četvrtak su objavili da je Akbari bio na visokim pozicijama u bezbednosnom i odbrambenom sistemu zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve