Svet
20.01.2020. 17:26
N. G./The Guardian

Ko je najbogatija žena Afrike?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Miami Beach" već 20 godina je jedno od najpopularnijih mesta za izlazak u Luandi, prestonici Angole. Za to vreme okončan je građanski rat koji je opustošio Angolu, naftni bum koji je stvorio milijarde završio se raspadom, a jedan od lidera Afrike, Hose Eduardo dos Santos, bio je primoran da odstupi sa mesta predsednika. Bilo je to razdoblje u kojem je sretna elita Angolanaca stekla veliko bogatstvo - ali čini se da niko nije napravio više od ćerke bivšeg predsednika Isabel dos Santos, za koju Forbs tvrdi da vredi 2,2 milijarde dolara (1,7 milijardi funti), piše The Guardian.

Bar na plaži bio je prva investicija Dos Santosove u Angoli. Sredinom dvadesetih godina, nakon što se posle studija u Londonu vratila u Angolu, Dos Santosova je stekla udeo u tadašnjem problematičnom baru, koji je u međuvremenu, procvetao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Kritičari tvrde da je njeno veliko bogatstvo svojevrsni bezobrazluk u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu. Dos Santos (46) insistira na tome da je njeno bogatstvo rezultat napornog rada i oštrine u poslovanju, a njene pristalice kažu da je njena priča o uspehu nadahnjujuća, posebno za žene iz Afrike.

Kako je Dos Santosova zaradila toliko novca, predmet je i istrage nadležnih organa u Angoli. Angolanski tužioci pokrenuli su krivičnu istragu protiv nje još dok je bila na čelu državne naftne kompanije Sonangol. Pre tri nedelje, odvojenim potezom, državni tužilac zemlje najavio je zamrzavanje imovine Dos Santosove i njenog supruga Sindika Dokole, tvrdeći da su njihovi dogovori sa naftnim i dijamantskim kompanijama u javnom vlasništvu zemlje "naštetili" državi u vrednosti od jedne milijarde dolara.

Dos Santosova je rođena 1973, u Bakuu, u Azerbejdžanu, gde su se upoznali njeni roditelji. Tada je njen otac bio službenik komunističkog narodnog pokreta za oslobođenje Angole (MPLA). Njena majka je bila prvakinja u šahu. Dve godine kasnije portugalski kolonijalni režim se srušio, a četiri godine nakon toga, Hose Eduardo dos Santos, 1979. godine, postao je predsednik Angole, a porodica se preselila u predsedničku palatu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/PAULO NOVAIS

Nakon što su se njeni roditelji razveli, a zemlju zahvatio građanski rat, Isabel Dos Santos je s majkom otišla u London, gde je diplomirala iz elektrotehnike na King's College Londonu. Posle diplomiranja, provela je dve godine u kompaniji Coopers & Librand, računovodstvenoj firmi koja je sada poznata kao PvC. Kasnije, kad je nakratko izgledalo da je građanski rat završen, vratila se u Angolu, gde je započela transportni posao.

Ona je svojevremeno odbacila navode da je kao najstarija predsednikova ćerka pomogla kad je konzorcijum čiji je bila deo, pobedio na javnom tenderu za licencu za mobilne telekomunikacije krajem devedesetih. Unitel je sada najveći provajder mobilnih telefona u zemlji. Od tada, njeno poslovno carstvo je raslo, podstičući dalje optužbe, koje ona negira, da je uticaj njenog oca, direktan ili indirektan, pomogao da prikupi ogromno bogatstvo. Takođe poseduje udeo u firmama za proizvodnju cementa, dijamanata i bankarstva, kao i akcije u mreži supermarketa, lanca satelitske televizije i pivare.

Isabela sa suprugom poseduje i ogroman penthouse u Lisabonu koji ima parking mesto za sedam automobila. U Londonu navodno imaju tri kuće u jednoj zatvorenoj zgradi u Kensingtonu. Tu su i luksuzni stan u zgradi u Monte Karlu, kupljen za 50 miliona evra preko malteške kompanije, i vila koja se prostire u Algarveu.

Dokolova zbirka afričke umetnosti, koju drži njegova fondacija, slovi za najveću na svetu, a poseduje dela Endija Vorhola. Sin bankarskog tajkuna iz Kinšase, odrastao je u Belgiji i Francuskoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve