Svet
21.01.2023. 04:05
R.E.

"Leopardi"

Ko sve u Evropi ima teške nemačke tenkove i koliko

tenk, leopard, 20. 1. 2023.
Izvor: EPA / VLADIMIR PRYCEK

Ukrajina mesecima moli da za rat sa Rusijom dobije teške nemačke tenkove Leopard. Vlada Olafa Šolca okleva. Nisu ulog samo tenkovi iz arsenala Bundesvera, nego i drugih članica NATO i kandidata. Koliko ko ima Leoparda? Podaci nisu sasvim potpuni, jer nije svuda jasno koliko ih je odmah spremno za akciju.

Danska: Ministarstvo odbrane u Kopenhagenu ne saopštava koliko tenkova ima, ali poznato je da je nedavno kontingent od 14 Leoparda poslalo na manevre u Estoniji.

Nemačka: Bundesver je modernizovao ili drugim državama poslao stare modele Leoparda, verziju 2A4 i Leopard 1 iz prve generacije. Novih tenkova ima oko 320 - to je procena, jer tačan broj je tajna.

Finska: Još formalno ne deo NATO, Finska je svejedno signalizirala da Ukrajini može da dostavi izvestan broj tenkova. Ima, prema podacima ministarstva odbrane, oko 200 Leoparda 2.

Grčka: Atina raspolaže znatno većim brojem Leoparda - 170 modela 2HEL, 183 starijih 2A4 i 500 najstarijih 1A5 iz prve generacije. Toliki arsenal je objašnjiv napetim odnosima sa Turskom.

tenk, leopard, 20. 1. 2023.
Izvor: EPA / VLADIMIR PRYCEK

Holandija: Holdanska vojska je od Nemačke unajmila 18 Leoparda 2A6 za zajednički nemačko-holandski oklopni bataljon stacioniran u Donjoj Saksoniji.

Norveška: Oslo je 2001. od Holandije kupio 52 polovna Leoparda 2A4. Deo tih vozila je operativan, deo služi za rezervne delove, a neka su rashodovana i uništena. Nadležno ministarstvo ne otkriva tačne brojke.

Poljska: Prema zvaničnim podacima varšavske vlade, Poljska ima 247 Leoparda 2A4 i 2A5.

Portugal: Lisabonska vlada podatak o broju tenkova Leopard ne želi da saopštava. Prema medijskim izveštajima portugalska armija ima 37 modela najmodernije varijante 2A6.

Švedska: Ni švedske vlasti ne žele da pričaju o svojim tenkovima, ali veruje se da imaju više od 100 Leoparda.

Slovačka: Bratislava ima jednog Leoparda, a do kraja godine kroz kružnu razmenu umesto sovjetskog naoružanja koje je poslala Ukrajini treba da dobije 15 nemačkih tenkova, s tim da ni jednog neće slati Ukrajini.

Španija: Španske oružane snage navode da imaju 347 Leoparda na stanju, uključujući nešto 2A4 i 239 modernih 2A6. Nisu, međutim, svi ti tenkovi operativni. Zapravo, prema priznanju ministarke odbrane Margarite Robles iz avgusta, većina je u "očajnom stanju."

Češka: Slično Slovačkoj, Češka je za sada dobila jednog od 14 Leoparda iz kružne razmene. Premijer Petr Fiala je ranije rekao da je slanjem naoružanja Ukrajini njegova zemlja došla do ruba svojih mogućnosti.

Turska: Ankara ne deli podatke o stanju i količini naoružanja. Prema proceni Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Turska ima 316 Leoparda 2A4, 170 modela 1A4 i 227 još zastarelijihi 1A3.

Mađarska: Vojska Mađarske je, prema medijskim izveštajima, 2020. iznajmila 12 Leoparda 2A4 od nemačkog proizvođača, za obuku do nabavke 44 nova Leoparda 2A7 ove godine. Prijateljski odnos premijera Viktora Orbana i predsednika Vladimira Putina slanje tenkova iz Mađarske u Ukrajinu čini malo verovatnim.

Članice NATO bez tenkova Leopard: Albanija, Belgija, Bugarska, Estonija, Francuska, Island, Italija, Hrvatska, Latvija, Litvanija, Luksemburg. Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Slovenija, Velika Britanija i Kipar, piše dpa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna Gora planira ozbiljno da se naoruža
1

Oružje i vojna oprema

11.12.2022. 23:10

Crna Gora planira ozbiljno da se naoruža

Crna Gora planira da naredne godine izdvoji nešto manje od deset miliona evra za nabavku i održavanje naoružanja i vojne opreme, što je čak 15 odsto vojnog budžeta, ali bi ukupna izdvajanja mogla biti i znatno veća ako sprovedu planovi o dva velika kreditna zaduženja vredna 80 miliona evra za nabavku patrolnih brodova, protivoklopnih raketa i minobacača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve