Svet
21.06.2022. 20:20
R. E. / dpa

Frizerski saloni

Koliko košta šišanje u Nemačkoj

Frizer, kosa
Izvor: Shutterstock

Žene u Nemačkoj je poseta frizeru tokom 2021. godine u proseku koštala više od 66 evra, a muškarce oko 27 evra. Cene su visoke, ali zanatlije su još u problemima posle pandemijske krize, saopštilo je Centralno udruženje nemačkih frizera. Cene usluga frizera su 2021. prosečno porasle za četiri odsto.

Poskupljenja, kažu u udruženju, nemaju mnogo veze sa sadašnjom visokom inflacijom. "Glavni razlozi za povećanje cena su pre svega troškovi mera zaštite i higijenskih mera, kao i cene zaštitne opreme i testiranja," navodi se u saopštenju udruženja.

Ukupan oporezivi promet u frizerskoj branši 2021. godine je bio oko 5,9 milijardi evra, prema procenama državnog zavoda za statistiku. To je, kaže udruženje, za 5,6 odsto manje nego u teškoj 2020. godini. Tada je prodaja pala za skoro 12 odsto, na 6,21 milijardu evra.

Zbog niskog prometa, sve više frizera prelazi u kategoriju mikro salona, oslobođenih poreza, navode iz udruženja. Njihov godišnji promet iznosi manje od 22.000 evra. Zbog ukidanja poreza, ove kompanije bi mogle da ponude neuporedivo niske cene.

Ali, to stvara "ogromnu i nefer konkurenciju," kaže udruženje frizera, na štetu "preduzeća koja posluju održivo." Posledice su, kažu, "loše na obuku i razvoj kvalifikovane radne snage, fokusirane na kvalitet usluge."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dugoročni košmar nemačke privrede
berza

Inflacija se razmahala

01.06.2022. 13:20

Dugoročni košmar nemačke privrede

Inflacija se razmahala i neće skoro stati, ocenjuju velike nemačke firme u novoj anketi revizorske kuće Deloit (Deloitte). Većina menadžera očekuje da će maloprodajne cene u narednih 12 meseci rasti stopom većom od šest odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve