Svet
16.02.2022. 16:05
Tanjug

Fudbal

Koliko nasilje navijača godišnje košta Nemačku?

Navijači
Izvor: Shutterstock

Broj nasilnih dela u nemačkim gradovima raste za jednu petinu u dane kada se u toj zemlji igraju profesionalne fudbalske utakmice, pokazuje analiza Instituta IFO sprovedena na bazi policijske statistike o kriminalnim delima.

"Fudbalske utakmice prve i treće lige u gradovima u kojima se igraju dovode do rasta nasilnih dela za 21,5 odsto u odnosu na prosečan broj tim danima u nedelji kada nema utakmica", kaže Helmut Rajner, direktor Centra za rad i demografsku ekonomiju u IFO-u, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

U analiziranom periodu od 4,5 godine, IFO procenjuje da je izvršeno 38.268 napada vezanih za fudbal, koji su ukupno uzrokovali trošak za policiju, državno tužilaštvo, sudove, i lečenje od oko 194 miliona evra, odnosno oko 44 miliona evra godišnje.

Porast nasilja je posebno visok u danima „derbija“, kada igraju lokalni rivalski timovi, kao i petkom, subotom i nedeljom.
 

"Žrtve su uglavnom mladići između 18 i 29 godina. Skoro jedna petina povećanja nasilnih dela u danima utakmica može se pripisati napadima na policajce", kaže Rajner.
 

Počinioci nasilja nisu poznavali od ranije gotovo 70 odsto žrtava.

"Okidač nisu događaji tokom utakmica ili rezultati utakmica, već želja da budete prepoznati kao član navijačke grupe", objašnjava Rajner i dodaje da se grupe navijača rivalskog tima i policajci doživljavaju kao oni koji ugrožavaju reputaciju sopstvene grupe.

Autori izveštaja su analizirali relevantne serije podataka iz nemačkih opština koji obuhvataju period od januara 2011. do maja 2015. godine, a registrovana dela nasilja su preuzeta iz policijske kriminalističke statistike, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navijači Barselone na referendumu rekli "da" za obnovu stadiona
Barselona

Kamp Nou

20.12.2021. 19:40

Navijači Barselone na referendumu rekli "da" za obnovu stadiona

Navijači fudbalskog kluba Barselona odobrili su na referendumu novi finansijski plan vredan milijardu i po evra, koji će omogućiti obnovu stadiona Kamp Nou i još nekoliko objekata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve