Svet
05.03.2020. 15:39
Tanjug

"KORONAVIRUS PREVIŠE ZARAZAN: Kinezi napravili robota da pregleda obolele

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraživači na jednom od najvećih kineskih univerziteta dizajnirali su robota za kojeg kažu da može da spasi živote tokom epidemije koronavirusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima, koja može da snima ultrazvukom, uzima bris iz usta i sluša zvuke organa pacijenta, kao što se obično radi stetoskopom.

Uz pomoć ovog robota lekari, koji u normalnim okolnostima sprovodi takve procedure, neće morati da bude u istoj prostoriji sa pacijentom, a čak mogu da budu u drugom gradu, prenosi Rojters.

"Doktori su veoma hrabri, ali virus je jednostavno previše zarazan. Možemo da koristimo robote za najopasnije zadatke", rekao je profesor Ženg Gangti sa Univerziteta Cinghua.

On je na ideju o robotu došao u vreme proslave Lunarne nove godine, kada je Vuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana brzo rastao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Chinatopix via AP

Prvog dana Kineske nove godine, od izvršnog predsednika Cinghua Čangung bolnice u Pekingu čuo je da je najveći problem to što se radnici na prvoj linij odbrane lako inficiraju koronavirusom.

Ženg je okupio tim koji je preradio dve mehaničke ruke istom tehnologijom koja se koristi na brodovima na svemirskim stanicama i za istraživanje meseca.

Povezane vesti - UMRLO 3.119 LJUDI: Od koronavirusa zaraženo više od 90.000

"Roboti su bili potpuno automatizovani i čak mogu da sami sebe dezinfikuju nakon što obave pregled pacijenta, ali su doktori rekli da je bolje da bude što manje automatizacije jer lično prisustvo teši i smiruje pacijanta", rekao je Ženg.

Dodao je da tim danas ima dva robota, od kojih je jedan i dalje u laboratoriji, dok je drugi u bolnici Union u Vuhanu gde su doktori počeli obuku za njegovu upotrebu.

Ako sve bude teklo po planu, robot će početi da se koristi od nedelje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve