Svet
07.12.2019. 09:00
Natalija Ginić

KORUPCIJA, KRIMINAL, LIKVIDACIJA: Nešto je trulo u državi Malti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvo su pokušali da je upucaju kroz prozor njene radne sobe. Kada u tome nisu uspeli, postavili su bombu sicilijanske izrade ispod njenog automobila u blizini kuće u selu Bidnija. Usledio je jedan poziv s broda, detonacija i ubistvo. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija, koja se borila protiv korupcije u svojoj zemlji, nastradala je 16. oktobra 2017. godine. Likvidirana je kao u mafijaškoj zasedi.

Pravosudnim organima Malte bilo je potrebno više od dve godine da uhapse nalogodavca, uticajnog biznismena sa političkim vezama. Od samog početka je mnogim Maltežanima bilo jasno da je u ubistvo umešan sam politički vrh, jer je Galicija, između ostalog, pisala i o tome kako je ostrvo omogućilo poslovanje sumnjivim ruskim i bliskoistočnim investitorima, prodajući im pasoše EU, čime im je dozvoljena utaja poreza i pranje novca. U čitavu sudsku priču trebalo je nekako uvezati premijera i njegov najuži krug ljudi.

Takođe, trebalo je istražiti i upletenost evropskih igrača u kriminal i korupciju na Malti. Taj zadatak dopao je Evropskoj centralnoj banci koja je otvorila istragu protiv Banke Valete. Istrazi su se priključili i evropski parlamentarci koji su neposredno posle ubistva posetili ovu ostrvsku državu kako bi se informisali o stanju u policiji i pravosuđu. Posmatračka delegacija EU je izrazila ozbiljne sumnje u vladavinu prava u ovoj zemlji. Samo toliko.

Dve godine kasnije čini se da Malta ipak nije u potpunosti zakazala. Sada na testu nisu samo institucije ove države. Na proveri je i buduća Evropska komisija kojoj bi ova država mogla da bude i prvi pravi izazov.

Kako najmanja država EU zapravo može da postane i njen najveći problem, pročitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve