Svet
08.09.2022. 20:04
R.E.

Preminula Elizabeta Druga

Kraljica je preminula, počinje operacija "Londonski most"

1
Izvor: Beta / Pool AP / Frank Augstein

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", postao je dostupan javnosti pre godinu dana, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.

Isečci iz tog "tajnog plana" godinama su se pojavljivali, a potom je list "Politiko" pribavio niz dokumenata koji detaljno izlažu kako Britanija mora da reaguje nakon smrti kraljice. 

Plan je izradila Kancelarija vlade za operaciju "Londonski most", a on počinje da se realizuje upravo sada, nakon što je Bakingemska palata zvanično potvrdila da Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga preminula u svom zamku Balmoral u Škotskoj, u 96. godini.

Dokumenti, naime, sugerišu na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je o detaljnom 10-dnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se "kaskada poziva" kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o smrti kraljice. Interno, taj dan će se nazivati "Dan D", a svaki sledeći dan pre sahrane nosiće naziv "D + 1", "D + 2", itd.

Kraljevska porodica izdaće "zvanično obaveštenje", dostavljajući vest javnosti.

Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kraljica Elizabeta u zelenom, nije svejedno (FOTO, VIDEO)
Britain Platinum Jubilee

Veliki jubilej

06.06.2022. 12:36

Kraljica Elizabeta u zelenom, nije svejedno (FOTO, VIDEO)

U vrhunskom trenutku proslave svog platinastog jubileja, britanska kraljica Elizabeta Druga je u nedelju mahala s balkona Bakingemske palate oduševivši desetine hiljada obožavalaca koji su se nadali da će je videti bar na tren tokom poslednjeg dana svečanosti povodom njenih 70 godina na prestolu.
Foto
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve