Svet
16.02.2022. 14:52
Tanjug

Austrija

Kratak je put od obavezne vakcinacije do ukidanja mera...

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja uvedena zbog korone.

Nehamer je na konferenciji za štampu posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je korona virus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Naveo je da je pre osam i po nedelja došlo do promene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno da proceni novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

"Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehamer.
 

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera... moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza mnošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. mart, kada će biti ukinute gotovo sve epidemiološke mere.

Takođe, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn kazao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dve doze vakcine, da se mere mogu prebaciti na "stend baj", ali je naglasio da pandemija nije prošla.

"Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne", dodao je ministar.
 

Najavio je da će se promeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid - 19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i negu.

Što se besplatnog testiranja tiče istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kancelar Nehamer je podsetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mere i da će dalje analizirati situaciju.

Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mera od ostatka Austrije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Austrija ukida obaveznu vakcinaciju?
Austrija

Odlučiće komisija

14.02.2022. 11:05

Austrija ukida obaveznu vakcinaciju?

Nedelju dana od stupanja na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji, na veliki pritisak guvernera pokrajina, austrijski kancelar Karl Nehamer po prvi put najavljuje mogućnost odstupanja od ove mere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve