Svet
27.05.2019. 22:36
Beta

KURC: Vratićemo se na vlast još jači

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dosadašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kojem je parlament izglasao nepoverenje, izjavio je da će se on i njegova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) vratiti na vlast još jači.

Austrijski parlament izglasao je danas nepoverenje mladom lideru koji ima znatnu podršku birača i time otvorio put ka parlamentarnim izborima u toj zemlji. Manje od tri sata pošto mu je izglasano nepoverenje, Kurc se pojavio pred razdraganim pristalicama isped sedišta OVP u Beču i obećao da promene koje je njegova vlada započela pre dve godine "neće biti okončane danas".

Kurc je rekao da će pomoći privremenoj, tehničkoj vladi da obezbedi stabilnost narednih meseci i da će se boriti za povratak na premijersku funkciju.

"Na kraju će narod odlučiti u septembru i ja sam srećan zbog toga", kazao je okupljenim pristalicama koje su skandirale "kancelar Kurc".

Smenjivanje kancelara u parlamentu usledilo je posle deset dana političkih previranja u Austriji, započetih kada je Kurc raskinuo vladajuću koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), pošto je objavljen snimak star dve godine na kojem njen lider i doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za donacije.

Novi izbori biće održani u septembru, a predsednik Austrije Aleksander Van der Belen sada treba da imenuje tehničku vladu koja će zemljom upravljati do tada.

Kurc je danas kritikovao stranke čiji su mu poslanici izglasali nepoverenje - opozicionu Socijaldemokratsku partiju i FPO, rekavši da je od njih čuo "samo jednu stvar, da Kurc mora da ode" i da je to jedina platforma tih partija.

Glasanja o poverenju su česta u austrijskoj politici, ali današnje je prvo koje je bilo uspešno u modernoj istoriji te zemlje. Rezultat današnjeg glasanja, navodi agencija APA, znači da će Kurc za sada biti austrijski kancelar s najkraćim stažom od 1945. godine, posle 525 dana na toj funkciji.

Izglasavanjem nepoverenja Kurc je izgubio mogućnost da nastupa u predizbornoj kampanji kao kancelar, ali je i dalje popularan medju biračima. Njegova OVP osvojila je najviše glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament - 34,9 odsto, oko osam odsto više nego na prethodnim izborima 2014. godine.

Kurc (32) koji je stupanjem na dužnost kancelara krajem 2017. godine postao najmladji evropski lider, rekao je danas u parlamentu, pre glasanja o poverenju, da je "ponosan i zadovoljan onim što je njegova vlada uradila u prethodnih godinu i po dana".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve