Svet
29.09.2019. 21:00
Tanjug

KURCOVA PARTIJA UBEDLJIVO POBEDILA: FPO najveći gubitnik izbora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premiijera Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji.

Doskorašnji koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) žestoko je uzdrmana zbog korupcionaške afere, i pretrpela je teški poraz.

OVP je, prema prvim zvanicnim preliminarnim rezultatima na osnovu 46,4 odsto prebrojanih glasova, osvojila 37,2 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto, koja je, medjutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mesto sa 16 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14,3 odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu.

U parlamentu će još biti partija Neos koja je osvojila 7,4 odsto glasova, a ispada lista "Sada" Petera Pilca, jer nije prešla cenzus od četiri posto.

"Skinuti smo u maju sa vlasti, prošli četiri teška meseca, i danas su nas glasači ponovo vratili svojim glasovima“, poručio je Kurc članstvu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Matthias Schrader

Kazao je da je OVP računala sa dobrim rezultatom na izborima, ali da nije očekivala ovakvu pobedu.

Prema njegovim rečima, ovo je istorijski rezultat, jer nikada nije bilo ovakve razlike između OVP kao prve, i drugih stranaka.

"Osvojili smo ogromno poverenje, koje je ujedno i velika odgovornost koju prihvatamo uz veliko poštovanje. Obećavam da ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje i radimo najbolje što možemo za dobrobit Austrije", poručio je Kurc.

Najavio je da će, kao što je obećao tokom predizborne kampanja, voditi razgovore sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu.

"Tokom predizborne kampanje, radilo se o partijama, a sada moraju građani biti u središtu“, podvukao je Kurc.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve