Svet
23.03.2021. 13:39
Tanjug

LAVROV: Naši odnosi sa Evropskom unijom su uništeni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena je jednostranim postupcima Brisela, stoga sada Moskva nema odnose sa tom organizacijom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj pres-konferenciji sa kineskim kolegom Van Jijem.

"Ako je Evropa raskinula te odnose, jednostavno uništivši sve mehanizme koji su stvarani dugi niz godina, i partneri nam ostaju samo pojedinačne evropske zemlje koje žele da se vode svojim nacionalnim interesima, to verovatno vodi ka tome da se naši odnosi sa Kinom razvijaju brže nego ono što je ostalo od odnosa sa evropskim zemljama“, rekao je Lavrov koji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mandel Ngan/Pool photo via AP

Šef ruske diplomatije je istakao da „ukoliko i kada Evropska unija bude smatrala svrsishodnim da eliminiše tu anomaliju u kontaktima sa Rusijom“, Moskva će biti spremna da gradi odnose na osnovu jednakosti, prenosi Sputnjik.

"Ali dok na zapadnom frontu zasad nema promena, na Istoku imamo veoma intenzivan program koji je svake godine sve bogatiji“, naglasio je Lavrov.

Takođe je podsetio da je Rusija uvek bila usmerena na saradnju sa svojim susedima.

"Naša zemlja se geografski nalazi na ogromnom prostoru evroazijskog kontinenta. I Kina je naš dobar sused, i Evropska unija je takođe naš sused. Uvek smo bili zainteresovani za unapređenje naših odnosa u svim pravcima“, poručio je ruski ministar.

U poslednje vreme nesuglasice između EU i Rusije zaoštrile su se zbog situacije oko Alekseja Navaljnog. Brisel je uveo nove antiruske sankcije, a Moskva je obećala da će odgovoriti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve