Svet
24.04.2020. 19:49
R. E. / Index.hr

LEK ZA KORONU Tramp: Ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva u telo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik SAD-a Donald Tramp ponovno je zaprepastio medicinsku zajednicu poslednjim komentarima o leku za koronavirus. Njegove komentare stručnjaci su nazvali neodgovornima i opasnima.

Naime, Tramp je na dnevnoj konferenciji o koronavirusu sugerisao kako bi ubrizgavanje dezinfekcinog sredstva poput izopropilnog alkohola u telo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tela bolesnika od koronavirusa UV-zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj konferenciji, prenosi Index. hr.

Američki naučnici otkrili su da virus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlazi, a istraživanje su predstavili javnosti na konferenciji za štampu. Uz to, isto istraživanje je otkrilo kako bi izbeljivač mogao da ubije virus u respiratornim tečnostima u roku od pet minuta, a izopropilni alkohol navodno isto napravi u kraćem vremenu. Tramp je napomenuo kako treba oprezno shvatiti ovo istraživanje, a potom je rekao:

"Pretpostavimo da udarimo telo velikim UV-zrakom, ili nekim drugim moćnim zračenjem", rekao je Trump i potom se okrenuo doktorki Deborah Birx, koordinatorki za borbu protiv koronavirusa Bele kuće, i dodao: "Mislim da ste rekli kako to još niste proverili, ali da ćete testirati."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Predložio ubrizgavanje u pluća

"Ja sam onda rekao šta bi se moglo dogoditi ako dovedemo zrak unutar tela, šta se može napraviti kroz kožu ili na neki drugi način pa ste rekli da ćete i to testirati. Onda sam vidio dezinfekciona sredstva koja unište virus za minut, postoji li način da napravimo tako nešto, kroz injekciju ili čišćenje? Da sredstvo uđe nekako u pluća. To bi bilo zanimljivo proveriti."

Potom je upitao Dr. Birx o tome je li čula za tretman lečenja koronavirusa vrućinom i zracima?

"Ne kao tretman. Mislim, temperatura je dobra stvar, pomaže telu da odgovori na bolest, ali nisam još videla tretman pomoću vrućine ili zračenja", završila je Birx dok joj je Tramp odgovorio da bi bilo jako dobro kada bi se tako nešto proverilo.

Doktori šokirani

Medicinski stručnjaci delom SAD-a ostali su šokirani Trampovim sugestijama. Među njima je i pulmolog Dr. Vin Gupta koji je za NBC rekao:

"Sama ideja o ubrizgavanju bilo kakvog proizvoda za čišćenje u telo je opasna i neodgovorna. To je poznata metoda koju ljudi koriste kada se žele ubiti", napomenuo je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kashif Mahmood, doktor iz Charlestona u West Virginiji, na Twitteru je napisao:

"Kao doktor ne mogu preporučiti ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva u pluća ili korištenje UV-zraka za lečenje koronavirusa. Ne slušajte Trampove medicinske savete."

John Balmes, još jedan pulmolog iz San Francisca, upozorio je da udisanje para iz sredstva kao što je izbjeljivač može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

"Samo udisanje takvih para je nešto najgore za vaša pluća. Disajni put i pluća nisu namenjena za ubrizgavanje bilo kakvog dezinfekcionog sredstva. Čak ni mala količina izopropilnog alkohola nije sigurna. Takav ideja lečenja nije normalna", napomenuo je Balmes za Bloomberg News.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve