Svet
26.05.2021. 13:05
Tanjug

"Legalno sam postupio"

Lukašenko tvrdi da je sprečio "krvavu pobunu"

Lukašenko
Izvor: EPA / SPUTNIK POOL / ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / G

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji.

Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je optužio Zapad da je pokušao da iskoristi preusmeravanje aviona Rajaner tokom vikenda, za vođenje hibridnog rata protiv njega i rekao da je lažno prikazao njegovo postupanje u vezi sa incidentom.

On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

"Kao što smo predviđali, oni koji nam ne žele dobro izvan zemlje i u zemlji su promenili metode napada na državu", rekao je Lukašenko u parlamentu.

Oni koji nam ne žele dobro su prešli mnoge "crvene linije" i napustili su zdrav razum i ljudski moral, istakao je predsednik Belorusije.

Ovo je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona, koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Predsednik Belorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije Rajaner u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion Rajanera do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beloruski bloger tvrdi da je dobro (VIDEO)
Roman Protašević

Roman Protaševič

25.05.2021. 09:53

Beloruski bloger tvrdi da je dobro (VIDEO)

U video snimku koji se pojavio na internetu, beloruski bloger Roman Protaševič, koji je uhapšen u nedelju kada je avion "Rajanera" iz Atine preusmeren i primoran da sleti u Minsk umesto u litvanski Vilnjus, kaže da je dobrog zdravlja i priznaje da je učestvovao u organizaciji masovnih protesta u Minsku prošle godine.
Video
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve