Svet
19.12.2022. 19:40
Beta

Mark Rute

Izvinjenje premijera: Holandija je kriva za ogromnu patnju

1
Izvor: Beta / AP / Peter Dejong

Holandski premijer Mark Rute izvinio se u ime svoje vlade za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem, uprkos pozivima da odloži dugo očekivanu izjavu.

"Izvinjavam se u ime holandske vlade za delovanje holandske države u prošlosti. Holandija snosi odgovornost za ogromnu patnju koja je učinjena onima koji su bili žrtve ropstva i njihovim potomcima", rekao je Rute u dugo očekivanom govoru o ropstvu u Nacionalnom arhivu u Hagu. 

Rute se izvinio iako su neke grupe aktivista pozivale da čeka do 1. jula iduće godine i godišnjice ukidanja ropstva u zemlji.

Neki su čak išli na sud prošle nedelje u neuspelom pokušaju da zaustave njegov govor.

"Znamo da nema dobrog trenutka za sve, nema pravih reči za sve, nema pravog mesta za sve", rekao je Rute.

On je rekao da će vlada uspostaviti fond za inicijative koje će pomoći da se izbori sa nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama. 

Aktivisti smatraju da je iduća godina zapravo 150. godišnjica abolicije ropstva pošto su mnogi zarobljeni ljudi bili primorani da nastave da rade na plantažama deceniju posle ukidanja ropstva.

Ropstvo je zvanično ukinuto u Surinamu i drugim teritorijama koje je držala Holandija 1. jula 1863, ali je zaista prekinuto tek 1873, posle perioda "tranzicije" od 10 godina. 

Holandska vlada ranije je izrazila duboko žaljenje zbog istorijske uloge zemlje u ropstvu ali nije dala zvanično izvinjenje. Rute je ranije davno rekao da bi takva izjava mogla da polarizuje društvo, ali sada većina u parlamentu podržava izvinjenje.

Premijerov govor je odgovor na izveštaj koji je prošle godine objavio vladin savetodavni odbor. Preporuke odbora uključivale su izvinjenje vlade i priznanje da trgovina robljem i ropstvo od 17. veka do njihovog ukidanja, koje se dogodilo direktno ili indirektno pod holandskom upravom, predstavljaju zločin protiv čovečnosti.

U izveštaju je navedeno da ono što zovu institucionalni rasizam u Holandiji ne može da se gleda odvojeno od više vekova ropstva i kolonijalizma i ideja koje su nastale u tom kontekstu.

Vlada je navela ranije da će godina koja počinje 1. jula 2023. biti godina sećanja na ropstvo kada će zemlja razmišljati o svojoj bolnoj istoriji, i o tome kako ta istorija igra negativnu ulogu u životima mnogih danas.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Papino izvinjenje starosedeocima nije dovoljno"
Papa Franjo

Kanadska vlada

28.07.2022. 08:15

"Papino izvinjenje starosedeocima nije dovoljno"

Kanadska vlada je saopštila da izvinjenje pape Franje za ulogu crkve u zlostavljanju kojem su starosedelačka deca bila izložena u katoličkim školskim internatima nije dovoljno.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve