Svet
19.01.2023. 14:42
Beta

Upozorenje

Medvedev: "Moguć nuklearni rat ako Rusija izgubi u Ukrajini"

1
Izvor: Pool Sputnik / Ekaterina Shtukina

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, blizak šefu države Vladimiru Putinu, upozorio je NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

"Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat. Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina", naveo je na Telegramu Medvedev, zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije.
 

Medvedev, predsednik Rusije od 2008. do 2012. godine, kazao je da bi ministri odbrane članica NATO-a, koji će sutra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj razgovarati o strategiji Zapada protiv Rusije, trebalo da razmisle o rizicima njihove politike, prenosi agencija Rojters.

Rusija i SAD, daleko najveće nuklearne sile, poseduju oko 90 odsto nuklearnih bojevih glava u svetu. U Rusiji konačnu odluku o upotrebi nuklearnog oružja donosi Putin.

Dok je NATO superioran nad Rusijom kada je reč o konvencionalnom naoružanju, Rusija je u prednosti nad alijansom u Evropi kada je u pitanju nuklearno oružje.

Upitan da li izjava Medvedeva ukazuje da Rusija podiže krizu na novi nivo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "apsolutno ne znači to".

Peskov je kazao da su komentari Medvedeva potpuno u skladu sa ruskom nuklearnom doktrinom koja dozvoljava nuklearni udar nakon "agresije na Rusiju konvencionalnim oružjem kada je opstanak države ugrožen".

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril upotrebio je sličan ton kao Medvedev, navodeći da bi pokušaj uništenja Rusije značio kraj sveta.

"Molimo se Gospodu da privede lude razumu i pomogne im da shvate da će svaka želja da se uništi Rusija značiti kraj sveta", naveo je patrijarh Kiril u besedi.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin o mobilisanim borcima, nuklearnom oružju...
1

Rat u Ukrajini

07.12.2022. 18:55

Putin o mobilisanim borcima, nuklearnom oružju...

Rusija je rasporedila u Ukrajini gotovo polovinu ljudi regrutovanih u delimičnoj mobilizaciji rezervista, odnosno oko 150.000 vojnika, rekao je u sredu predsednik Vladimir Putin, i priznao da je sukob u Ukrajini "dug".
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve