Svet
30.10.2023. 15:15
R.E./Klima 101

Italija

Kako Milano planira da se bori protiv zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha MIlano
Izvor: Shutterstock/Paolo Bona

Koncentracije PM2,5 čestica u Milanu su četiri puta više od onih koje Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao bezbedne.

Tako je ovaj italijanski grad dospeo na neslavnu listu najzagađenijih gradova Evrope, a deo problema je i – saobraćaj.

Međutim, ovo bi moglo u budućnosti da se promeni.

Naime, kako je najavio gradonačelnik Đuzepe Sala, Milano planira da zabrani automobile u centru grada, a ovaj podvig mogle bi da prate slične reforme.

"To je mala stvar, ali istovremeno i – istorijska", kazao je gradonačelnik tokom nedavno održanog festivala za promociju održivosti.

Ukoliko dobije zeleno svetlo, zabrana automobile u centru Milana bi trebalo da stupi na snagu već naredne godine. Zarad praćenja da li se vozači pridržavaju pravila i sprečavanja privatnih vozila da uđu u gradsko jezgro, u ulici Corso Venezia biće postavljene kamere za nadzor, piše Klima 101

Prekršioci će biti suočeni sa novčanom kaznom, ali gradonačelnik nije precizirao koliko će tačno ona iznositi.

Od zabrane se izuzimaju taksiji, javni prevoz, stanovnici sa garažom i svi koji imaju pristup parkingu.

Poduhvat bi trebalo da učini Milano naklonjenijim pešacima, uključujući i modni distrikt. Prema rečima gradonačelnika, prodavnice su podržale zabranu automobila i čak predložile da se ode korak dalje, te da zona postane potpuno – pešačka.

Zabrane automobila u centru grada nisu novina.

Gent u Belgiji je otpočeo oslobađanje površine od 35 hektara od zagađujućih četvorotokaša još 1996. godine. Ova zabrana je, preko dvadeset godina kasnije, učinila gradsko jezgro korisnijim za pešake i bicikliste, a saobraćajne gužve su već dugo prošlost.

I prestonica Švedske, Stokholm, je ranije ovog meseca najavila zabranu automobila na dizel i benzin u centru u cilju smanjenja štetnih emisija i zagađenja. Primena pravila je najavljena za 31. decembar 2024.

Sličnim stopama krenuo je i Pariz koji je najavio uvođenje zone bez automobila od prvog do četvrtog arondismana. Realizacija ovih planova je odložena, ali se očekuje da zabrana stupi na snagu pred Olimpijske igre, koje se održavaju u glavnom gradu Francuske naredne godine.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost
depresija, anksioznost

Najnovija studija

14.02.2023. 02:05

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve