Svet
20.08.2023. 12:40
Beta

Crna Gora

Milatović: "Neprihvatljivo da se bilo ko sa strane meša u formiranje crnogorske Vlade"

jakov milatović ata images 20.8.2023
Izvor: ATAIMAGES / R.R.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je neprihvatljiv bilo koji pokušaj posrednog ili neposrednog mešanja inostranih aktera, iz regiona ili ostatka sveta, u kreiranje Vlade u Crnoj Gori .

On je na društvenoj mreži Iks (X), istakao da je 28. saziv Skupštine, odraz volje građana i građanki Crne Gore koji su, shodno Ustavu, nosioci suverenosti.  

"Očekujem da formiranje 44. Vlade bude utemeljeno na slobodno izraženoj volji građana i građanki na proteklim parlamentarnim izborima, kao i na programskim prioritetima koji će omogućiti ubrzano članstvo CG u EU, rast životnog standarda i izgradnju pravne države", naveo je Milatović.

On se oglasio nakon što su prethodnih dana najviši zvaničnici Srbije komentarisali formiranje Vlade u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 18. avgusta da se Srbi u Crnoj Gori ništa ne pitaju.

"Nama nešto stalno zameraju i po pitanju Crne Gore. U Crnoj Gori živi gotovo 30 odsto Srba, možda i više. Oni traže od nas da ćutimo, ali su zato spremni da Albancima u Severnoj Makedoniji sa 24 odsto daju šta hoće. A Srbi u Crnoj Gori sa 30 odsto ne mogu da dobiju ništa. I vi gledate sve to, smejete se koliko je to nepravedno, ali sila Boga ne moli. Ali da ućutkaju nas, to nije realno", naveo je Vučić za RTS.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je izjavio da su se Crna Gora i Severna Makedonija ogrešile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da će im se to obiti o glavu kao i Ukrajini.

Sa druge strane, predstavnici međunarodne zajednice, SAD i Nemačka, su ponovili da ne vide nekadašnje članice prosrpskog Demokratkog fronta (DF) u novoj vladi i kao svoje partnere.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spajić mandatar za sastav nove crnogorske vlade
Milojko Spajić

Crna Gora

10.08.2023. 13:02

Spajić mandatar za sastav nove crnogorske vlade

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović dao je mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću navodeći da je tokom konsultacija sa predstavicima političkih stranaka dobio uverenje da ga podržava 44 od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve