Svet
11.12.2023. 16:25
Beta

Istraživanje

Šta ZAPRAVO Amerikanci misle o Bajdenu?

Džo Bajden
Izvor: Shutterstock

Više od 55 odsto Amerikanaca nema pozitivno mišljenje o predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, rezultati su ankete koje je objavio internet portal FajvTrtiEjt (FiveThirtyEight).

Bajden je favorit Demokratske stranke za kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, ali gubi popularnost u američkoj javnosti pa ankete pokazuju da ima loše šanse da pobedi bilo kog kandidata kog odabere Republikanska stranka.

Nisu samo starost najstarijeg predsednika SAD u istoriji izvor zabrinutosti javnosti, jer ankete pokazuju da Bajdenu (81) opada popularnost i zbog načina na koji upravlja ekonomijom, kao i zbog pitanja u vezi sa američko-meksičkom granicom.

Oko 40 odsto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o Bajdenu, a oni navode da ga podržavaju zbog uspeha koje je Demokratska stranka ostvarila na izborima 2022. godine i na nedavnim poslaničkim izborima.

Istraživanje koje je Vol Strit Žurnal (Wall Streer Journal) sproveo od 29. novembra do 4. decembra pokazuje da bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa podržava 4 odsto više ispitanika od onih koji bi voleli da ponovo imaju Bajdena za predsednika.

Rezultati ankete kojom je ispitano 1.500 registrovanih birača navode da Trampa podržava 47 odsto ispitanika a Bajdena 43 odsto.

I istraživanje Emerston Koledža koje je sprovedeno od 4. do 6. decembra dalo je iste rezultate po kojima je Tramp dobio 47 odsto podrške, a Bajden 43 odsto.

Najrelevantniji u istraživanju javnog mnjenja Ekonomist (YouGov/The Economist) objavio je slične rezultate popularnosti dva rivala, po kojima Bajdena podržava 42 odsto ispotanika, a Trampa 41 odsto.

Politički analitičari i stručnjaci ističu da je prerano sa sigurnošću reći kakvi će biti rezultati predsedničkih izbora 2024. godine, ali ističu da se čini da će Bajden i Tramp ući u drugi krug.

Bajden je međuutim uveren da će pobediti Trampa, ako obojica budu nominovani od strane svojih stranaka.

"Nisam jedini koji može da ga pobedi, ali ću ga pobediti“, rekao je Bajden novinarima u sredu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Političari kao digitalni proizvod - od Kenedija i Niksona do Vesića
TikTok

Političari na TikTok-u

10.12.2023. 14:30

Političari kao digitalni proizvod - od Kenedija i Niksona do Vesića

"Pozdrav tiktokeri“; "Vau, još jedan političar na Tiktoku“; "Zdravo tiktokeri, ja sam Aleksandar“... Ovo nisu nikakvi počeci viralnih videa influensera, već prve reči kojima su se Boris Tadić, Siniša Mali i Aleksandar Vučić predstavili korisnicima Tiktoka.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve