Svet
02.02.2023. 12:51
Beta

Osnovni sud u Nikšiću

Mitropolit Joanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbe

1
Izvor: Shutterstock

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravosvane crkve Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su u prvostepenoj presudi optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti.

Oni su bili optuženi da su se na gradskom trgu okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta — litije ulicama grada. Tog dana u Nikšiću proslavljao se praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Mitropolit Joanikije koji je kazao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod, preneli su lokalni mediji.

"Mi smo uradili jedino što je bilo moguće. Da smo se negde sklonili, verovatno bi nastao haos. Osim toga, taj molitveni hod bi se verovatno pretvorio u politički skup, a to nama nije cilj da se na takav dan pravi politički skup. Molitveni hod se brzo završio, narod se mirno razišao, otišli su zadovoljni", istakao je mitropolit Joanikije.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod.

Advokat Sava Kostić je oocenio da je to bio "istorijski postupak" ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da "mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi".

Advokati odbrane su naveli da nakon molitvenog hoda 12. maja 2020. godine, prvi slučaj inficirane osobe kovidom u Nikšiću zabeležen je 22. juna 2020. godine. Stoga, ocenili su, ni mitropolit ni sveštenici nisu počinili krivično delo koje im se stavlja na teret, jer molitveni hod koji su organizovali građani, a oni mu se pridružili, nije prouzrokovao nikakvu posledicu.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore ,"postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada".

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su posle molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve