Svet
11.05.2024. 10:50
Beta

"Dokazi nepotpuni"

SAD: "Moguće da je Izrael koristio američko oružje za kršenje međunarodnog prava"

1
Izvor: Beta/AP / Leo Correa

Administracija Džoa Bajdena saopštila je da je Izrael u Gazi, upotrebom oružja koje je nabavio u Americi, moguće prekršio međunarodno humanitarno pravo ali i da su ratni uslovi sprečili zvaničnike SAD da to sa sigurnošću utvrde u konkretnim slučajevima.

Nalazi američke administracije o "razumnim" dokazima koji mogu da dovedu do zaključka da je njihov saveznik prekršio međunarodno pravo u načinu vođenja rata objavljeni su u sažetku izveštaja koji je predat Kongres juče i predstavljaju najsnažniju takvu izjavu Bajdenovih zvaničnika.

Ograničenje da nisu odmah mogli da povežu konkretno američko oružje sa pojedinačnim udarima izraelskih snaga u Gazi može dati vladi SAD manevarski prostor oko bilo koje buduće odluke oko toga da li da ograniče isporuku  ofanzivnog oružja Izraelu.

Nalazi administracije, što je prva procena ovakvog tipa koju su tražile Bajdenove demokrate u Kongresu, usledili su posle sedam meseci vazdušnih udara, kopnenih borbi i restrikcija u slanju pomoći tokom kojih je poginulo gotovo 35.000 Palestinaca u Gazi.

Bajden je pod udarom kritika zbog podrške rata izraelskog premijera Benjamina Netanjahua protiv Hamasa. Suočen je sa rastućim besom u zemlji i inostranstvu zbog porasta broja poginulih Palestinaca i pretnje glađu u Gazi izazvanih velikim delom izraelskim restrikcijama na kretanje hrane i pomoći u tu palestinsku enklavu. 

Američki predsednik je u završnim mesecima reizborne kampanje protiv republikanca Donalda Trampa. Suočen je sa zahtevima mnogih Demokrata da prekine dopremu ofanzivnog oružja Izraelu i osudama Republikanaca da slabi podršku Izraelu u vreme kada mu je najpotrebnija. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve