Svet
25.02.2019. 17:15
R.E./Sputnjik/Foto: Printscreen

Može li ruska raketa "Cirkon" da pogodi Pentagon?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći o mogućoj upotrebi rakete „Cirkon“, nije navodio nijednu geografsku tačku.

Kremlj se ne meša u uređivačku politiku televizija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske navode o američkim centrima za donošenje odluka koji bi mogli biti ciljevi ove rakete.

“Nikada se ne mešamo i ne možemo da se mešamo u uređivačku politiku naših televizijskih kanala, pa čak ni državnih. Stoga se u ovom slučaju pitanje može uputiti direktno toj televiziji. Želim da napomenem: zapravo, kada je predsednik govorio da u slučaju da naša zemlja bude ugrožena i da na njenim granicama budu postavljene rakete kratkog i srednjeg dometa usmerene na nas, onda ćemo morati da uradimo recipročno… i da naše rakete usmerimo ne samo na lansere, već i na one teritorije u kojima se nalaze centri za donošenje odluka. Molim vas da obratite pažnju na činjenicu da predsednik nije naveo nijednu geografsku tačku u vezi sa tim“, rekao je Peskov novinarima.

U nedelju je ruska državna televizija „Rusija 1“ označila vojne centre SAD u kojima se donose odluke kao potencijalne mete raketa „Cirkon“, u slučaju da američke rakete zaprete Rusiji.

Mete napada mogle bi da budu: zgrada Pentagona u Vašingtonu u kojoj se nalaze viši organi upravljanja Oružanih snaga i Komitet načelnika štabova; vladin kontrolni centar Kemp Dejvid; kontrolni centar predsednika SAD i komandni centar Komiteta načelnika štabova Fort Riči u državi Merilendu. Ta tri objekta se nalaze na istočnoj obali SAD. Na zapadnoj obali SAD potencijalne mete su centar za upravljanje strateškim ofanzivnim snagama Maklelan u Kaliforniji i centar za upravljanje nuklearnim snagama Džim Krik u državi Vašingtonu.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini saopštio da će hipersonična raketa „Cirkon“ moći da razvija brzinu od devet mahova i da ima domet od preko 1.000 kilometara. Ona će biti instalirana na brodovima i podmornicama.

U slučaju pretnje Rusiji, te rakete biće upotrebljene za gađanje komandnih centara u SAD, odakle se upravlja američkim sistemom PRO u Evropi. Američki lansirni sistemi PRO mogli bi potencijalno da upotrebe rakete kratkog i srednjeg dometa za napad na teritoriju Rusije.

Radi se o tome da su Sjedinjene Američke Države ranije u okviru stvaranja protivraketnog odbrambenog sistema u Evropi u Rumuniji rasporedile Mk41, a slični sistemi su razmešteni u Poljskoj. Ovi lanseri su prilagođeni za lansiranje krstarećih raketa „tomahavk“.

Ranije je ruski kontra-admiral u penziji Vsevold Hmirov izjavio da raketa „Cirkon“ sa brodova Ratne mornarice Rusije garantovano može da pogodi cilj za pet minuta sa rastojanja od 500 kilometara od obale.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve