Svet
03.09.2021. 10:43
Tanjug

Mula Baradar

Na čelu nove vlade u Avganistanu je osnivač talibana

Avganistan, talibani
Izvor: EPA / STRINGER

Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Baradar predvodiće novu avganistansku vladu koja bi uskoro mogla da bude formirana, saopštili su neimenovani izvori iz te islamističke grupe.

Baradaru, koji vodi političku kancelariju talibana, pridružiće se na višim pozicijama u vladi Mula Muhamed Jakob, sin pokojnog osnivača talibanskog pokreta Mule Omara, i Ser Muhamed Abas Stankzai, navode tri izvora, a prenosi agencija Rojters.

"Svi najviši čelnici doputovali su u Kabul, gde su pripreme u završnoj fazi za objavljivanje nove vlade", rekao je jedan talibanski zvaničnik Rojtersu.

Talibani, koji su 15. avgusta zauzeli Kabul nakon što su prethodno osvojili veći deo zemlje, suočili su se sa otporom u dolini Pandžšir, severno od glavnog grada, gde se nekoliko hiljada boraca regionalne policije i preostalih oružanih snaga okupilo pod vođstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg komandanta mudžahedina Ahmada Šaha Masuda.

Sada se, međutim, čini da su obustavljeni napori u okviru pregovora o nagodbi, za šta se obe strane međusobno optužuju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Avganistan: Evakuisano 200 mačaka i pasa
pas

Lete za London

29.08.2021. 16:32

Avganistan: Evakuisano 200 mačaka i pasa

Bivši britanski marinac Pen Farting, koji je vodio kampanju spašavanja životinja iz Avganistana, poleteo je sa 200 mačaka i pasa iz Kabula bez avganistanskog osoblja koje je radilo sa njim.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve