Svet
30.04.2023. 04:20
Beta/ap

Važno otkriće

Na Marsu je, izgleda, bilo više vode nego što se mislilo

Mars
Izvor: Shutterstock

Kinesko vozilo koje istražuje površinu Marsa otkrilo je da je na toj crvenoj planeti bilo više vode nego što se misli i da je isparila skorije nego što se smatra.

Ovo otkriće znači da u toplijim delovima Marsa postoje potencionalno plodna područja gde bi uslovi mogli biti pogodni za život, ali je potrebno više istraživanja.

Pre no što je kinesk vozilo "Zurong" ušlo u hibernaciju, istraživalo je peščane dine koje su bogate solju, a imaju pukotine. 

Istraživači navode da su pukotine na dinama nastale zbog rose ili snega koji se na njima otopio pre nekoliko stotina hiljada godina.

Proučavanje strukture i hemijskog sastava ovih dina može pružiti uvid u "moguće aktivnosti vode" tokom tog perioda, napisao je tim iz Pekinga u studiji objavljenoj u časopisu Sajns Advansis (Science Advances).

"Mislimo da bi to mogla biti mala količina... ne više od sloja vode na površini", rekao je koautor Sjaoguang Ćin iz Instituta za geologiju i geofiziku.

Mars
Izvor: Shutterstock

Vozilo nije direktno otkrilo vodu u obliku inja ili leda. Ali, Ćin je rekao da kompjuterske simulacije i podaci drugih svemirskih letelica koje su stigle do Marsa, pokazuju da bi čak i danas, u određeno doba godine, uslovi mogli biti pogodni za pojavu vode.

Jutarnje inje na Marsu primećeno je još u misijama NASA-e "Viking" 1970-ih godina, ali se smatralo da se ta lagana "prašina" jutarnjeg inja javlja samo na nekim mestima pod određenim uslovima.

Rover je sada pružio "dokaze da se ovaj proces na Marsu može dešavati na više mesta nego što je ranije identifikovano", rekla je Meri Burk sa Triniti koledža u Dablinu, stručnjakinja za geologiju Marsa.

Lansiran 2020. godine, Zurong sa šest točkova, nazvan po bogu vatre u kineskoj mitologiji, stigao je na Mars 2021. gde je proveo godinu dana pre no što je maja prošle godine otišao u hibernaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rat, ipak, "stigao" i do Marsa
svemir, raketa

Obustavlja se misija

18.03.2022. 06:10

Rat, ipak, "stigao" i do Marsa

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je prekinuta rusko-evropska misija na planetu Mars (ExoMars) i da traži alternativu za četiri druge misije zbog prestanka saradnje sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve