Svet
13.05.2021. 09:39
Tanjug

Posle hakerskog napada

Najveći naftovod ponovo pokrenut

gasovod, gas, benzin, pumpa
Izvor: EPA / ERIK S. LESSER

Najveći nacionalni naftovod u SAD ponovo je počeo sa radom, nakon što je na nekoliko dana zbog hakera prouzrokovano nejegovo zatvaranje.

"Kolonijal pajp lajn“ je kasno u sredu ponovo pokrenut i iz kompanije je potvrđeno da će se svi vodovi, uključujući i bočne, vratiti u normalno funkcionisanje, ali da će biti potrebno nekoliko dana da se sve isporuke goriva vrate u normalu, prenosi AP.

Prekid rada naftovoda izazvao je duge redove na benzinskim pumpama zbog problema sa distribucijom i panične kupovine, čime su iscrpljene zalihe na hiljadama benzinskih pumpi.

Vozači su izveštavali o benzinskim pumpama sa malo ili nimalo benzina u nekim državama na jugoistoku SAD.

Demokratski guverner Severne Karoline Roj Kuper pozvao je ranije svoje sugrađane da kupuju gorivo samo ako im je rezervoar prazan i da izveštavaju o svim slučajevima podizanja cena.

"Ova vest je još jedan razlog zbog kojeg ljudi ne treba panično da kupuju gorivo ako im zaista nije potrebno“, tvitovao je guverner nakon što je kompanija objavila da ponovo pokreće naftovod.

Najveći naftovod za prenos prerađene nafte u SAD koji isporučuje oko 45 odsto goriva za istočnu obalu obustavio je prošlog petka sve svoje operacije zbog hakerskog upada kojim nisu preuzeti svi sistemi za upravljanje, ali je kompanija zatvorila naftovod preventivno kako bi sprečila štetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
01.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve