Svet
11.06.2024. 11:05
R. E.

Cela zemlja na nogama

Nastavljena potraga za nestalim avionom sa potpredsednikom Malavija

1
Izvor: Beta / AP / STR

Avion u kojem su bili potpredsednik Malavija Saulos Čilima i još devet putnika je nestao u ponedeljak popodne, a vlasti te zemlje nastavljaju potragu.

Vojni avion sa potpredsednikom Malavija trebalo je da sleti na međunarodni aerodrom Mzuzu, na severu zemlje, ali je on nestao sa radara. Pretpostavlja se da letelica nije mogla da se prizemlji zbog loših vremenskih uslova.

Predsednik Malavija Lazarus Čakvera je naredio operaciju potrage i spasavanja nakon što zvaničnici vazduhoplovstva nisu mogli da kontaktiraju letelicu.

Vojnici, policajci i šumski rendžeri nastavili su i danas potragu za potpredsednikom Malavija Saulosom Čilimom, bivšom prvom damom Šanilom Džimbiri i još osam državnih zvaničnika.

U jučerašnjoj potrazi učestvovalo je oko 600 ljudi, saopštile su vlasti, a prenosi AP.

Navedeno je da se 300 policajaca pridružilo vojnicima i rendžerima šuma u ​​potrazi.

Portparol Crvenog krsta Malavija Feliks Vašoni rekao je da je njegova organizacija takođe imala članove tima uključene u potragu i da su koristili dron kako bi pomogli u pronalaskuu helikoptera.

Predsednik Malavija izjavio je da su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Norveška i Izrael ponudile pomoć u potrazi. Američka ambasada u Malaviju saopštila je da je ponudila korišćenje malog aviona C-12.

Mediji u Malaviju navode da je potpredsednik Čilima putovao na sahranu advokata Ralfa Kasambarea u trenutku kada je avion nestao.

Javnost u Malaviju strahuje da je potpredsednik zemlje zbog nepovoljnih vremenskih uslova poginuo prilikom prinudnog sletanja u šumu Čikangava nakon neuspešnog prizemljenja na aerodrom Mzuzu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve