Svet
14.11.2022. 09:52
Beta

Nezavisna kandidatkinja

Nataša Pirc Musar pobedila na izborima u Sloveniji

1
Izvor: Beta / AP / Darko Bandic

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobedila je u nedelju na predsedničkim izborima u Sloveniji i tako postala prva predsednica u istoriji te zemlje, nakon što je u drugom krugu izbora osvojila oko 54 odsto glasova birača, dok je protivkandidat Anže Logar dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, prenosi hrvatska agencija Hina pozivajući se na slovenačku agenciju STA.

Pirc Musar, bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele.

Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju.

Zahvalila je biračima koji su u nedelju izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju, i takođe čestitala svom protivkandidatu Logaru i poželela mu puno sreće na daljnjem putu.

"Daću sve od sebe da uistinu budem predsednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju. Daću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je.

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, kao i socijalnu i svaku drugu sigurnost. 

"Što je čovjek sigurniji, biće manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji", rekla je Pirc Musar i dodala: "Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi hteti da ostanu. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promena".

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova Logar (46), kandidat opozicionog SDS-a Janeza Janše, u izjavi za medije čestitao je novoj predsednici pozvavši je da bude predsednica svih građana.

"Sloveniji je to sada potrebno više nego ikada prije", rekao je i izneo tvrdnju da njih dvoje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da je "svima u interesu da imamo dobrog predsednika".

Pirc Musar je uoči drugog kruga rekla da je ušla u predsedničku trku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

Natašu Pirc Musar su uglavnom poduprli simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Ljevica), ali i neodlučni birači.

Logar je u prvom krugu predsedničkih izbora pre tri nedelje dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar glasalo njih 26,88 posto.

Oba kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i sprovođenje odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog uplitanja slovenačkog sudija u postupak. 

Osim njih dvoje, za mesto predsednika Slovenije nadmetalo se još pet kandidata - Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Ovi predsednički izbori sedmi su u istoriji samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsedavali Janez Drnovšek i Danilo Turk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Slovenija više od 30 godina podržava Kosovo"
Vjosa Osmani

Vjosa Osmani

04.07.2022. 13:28

"Slovenija više od 30 godina podržava Kosovo"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji, ocenila je da ta država više od 30 godina podržava Kosovo, saopšteno je iz njenog kabineta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve