Svet
12.10.2023. 20:05

Očekivano?

Kako Rusija reaguje na to što će NATO održati nuklearnu vežbu

NATO
Izvor: Shutterstock

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da će ta alijansa održati veliku nuklearnu vežbu sledeće nedelje, nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

Stoltenberg je naveo da će vežbe osigurati "kredibilitet, efikasnost i bezbednost našeg nuklearnog arsenala i poslati jasnu poruku da će NATO štititi sve svoje saveznike".

On je dodao da je ruska invazija na Ukrajinu podsetnik na važnu ulogu koju NATO-ovo nuklearno oružje ima u odvraćanju potencijalne agresije. 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak da će se Moskva povući iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba kako bi se stavila u rang sa SAD, ali da će nastaviti nuklearne testove samo ako Vašington to uradi prvi.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, usvojen 1996. godine, koji nikada nije u potpunosti stupio na snagu, zabranjuje sve nuklearne probe bilo gde u svetu. Potpisali su ga i ruski i američki predsednici, ali ga SAD nikada nisu ratifikovale. 

Rjabkov je rekao novinarima da će Rusija povući svoju ratifikaciju zato što to nije učinila SAD. On je upozorio da će u slučaju američke nuklearne probe "biti primorani da to isto tako učinimo"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve