Svet
06.06.2022. 18:05
Beta

Dvonedeljne vežbe

NATO počeo vežbe na Baltiku: Tu su Švedska i Finska

NATO Švedska i Finska
Izvor: Shutterstock

NATO je otpočeo dvonedeljne vojne vežbe u Baltičkom moru, u kojima učestvuje 16 zemalja, među kojim su i dva kandidata za članstvo, Švedska i Finska.

Godišnje BALTOPS vojne vežbe održavaju se od 1972, bez obzira na to da li postoji neka aktuelna bezbednosna pretnja, ali je alijansa saopštila da "učešćem Švedske i Finske NATO jača svoje snage, u nepredvidivom svetu", prenosi Glas Amerike (VOA).

Finska i Švedska su dugo bile nesvrstane, ali su odlučile da apliciraju za članstvo u NATO-u nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu. Moskva je godinama upozoravala dve zemlje da se ne učlanjuju u NATO i najavljivala određene mere ako to učine.

Pred početak vojne vežbe, u kojoj učestvuje 7.000 pripadnika mornarice, 45 plovila i 75 aviona, američki vojni zvaničnici su rekli da je veoma važno da NATO podrži vlade u Švedskoj i Finskoj.

Komandant Združenih snaga Mark Mili se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderso i izjavio da je sada važno da SAD i druge NATO članice da pokažu solidarnost sa Švedskom i Finskom tokom vežbe. 

Mili je ocenio da će, iz perspektive Moskve, pridruživanje dve zemlje NATO-u biti "veoma problematično" i da će Rusija biti u teškoj poziciji na Baltičkom moru jer će biti skoro u potpunosti okružena članicama NATO-a. Jedine tačke koje kontroliše Rusija biće enklava Kaljinjingrad i grad Sankt Petersburg.

Turska, koja je članica NATO-a i ima dobre odnose sa Rusijom, protivi se članstvu Finske i Švedske u NATO-u, zbog njihove navodne podrške kurdskim grupama koje Turska smatra teritostima.

Švedska i Finska, kao partneri NATO-a, učestvuju u pomorskim vežbama od sredine devedestih godina 20. veka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve