Svet
11.02.2024. 21:45
R.E.

Maroko

Pronađeni otisci čoveka stari 100.000 godina

stopalo otisak
Izvor: Shutterstock

Međunarodni tim naučnika objavio je podatke o otkriću dobro očuvanih otisaka stopala čoveka, starih oko 100.000 godina u Maroku.

Naučnici iz Maroka, Francuske, Nemačke i Španije veruju da su otisci pripadali grupi od pet ljudi, a pronađeni su na stenovitoj plaži na severu Maroka.

Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu Nejčr, doprinosi radu naučnika koji pokušavaju da sastave celu sliku o poreklu ljudske rase. Dok je njihovo otkriće arheološki podvig, priobalna erozija ugrožava postojanje ovih drevnih tragova.

U junu 2022. godine arheolog Munsef Sedrati je bio vodeći član tima u oblasti južno od grada Tandžir, kada je njegova ekipa naišla na udubljenja kod grada Laraš. Kada su bolje pogledali, videli su da se radi o otiscima stopala.

Za Sedratija, stručnjaka za obalnu dinamiku i morsku geologiju na francuskom Univerzitetu Južna Bretanja, to je bio "izuzetan" prizor.

"Nismo 100 odsto bili sigurni na početku da je to otisak, ali malo po malo, nalazili smo drugi, treći otisak i onda je bilo jasno, dilema je otklonjena. Tragove je ostavio zdravi homosapijens na plaži pre oko 100.000 godina", rekao je Sedrati za Al Džaziru. Oko 85 odsto otisaka je bilo celovito, najverovatnije ih je načinila grupa od petoro ljudi koji su išli ka vodi.

Ovo su najstariji ljudski otisci koji su pronađeni na severu Afrike i oblasti južnog Mediterana. Po veličini otisaka, naučnici su procenili da se radilo o odraslim osobama, a bilo je i dece, pošto dužina stopala odgovara dužini prosečnog čoveka današnjeg čoveka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to pronađeno u drevnoj Pompeji
Arheologija

Italijanski arheolozi

09.12.2023. 21:15

Šta je to pronađeno u drevnoj Pompeji

Arheolozi su iskopali "zatvorsku pekaru" - zatvorene robove i magarce sa povezima na očima u skučenom prostoru u drevnom gradu Pompeji, koja je uništena 79. godine erupcijom Vezuva.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve